Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sedemnásťkrát mu do tela vrazil veľký kuchynský nôž

(Zdroj: Jupiterimages)

PLZEŇ – Dvanásťročný trest väzenia dostal od krajského súdu v Plzni Petr Kadlec (40), ktorý sedemnástimi bodnými ranami kuchynským nožom usmrtil Vladimíra Achača († 35). Kadlec na súde tvrdil, že bodal v sebaobrane.

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Žalobca i Kadlec si nechali čas na odvolanie. Vražda sa stala vlani 25. augusta okolo 13. hodiny. Kadlec vraj po hádke na medziposchodí domu vytiahol 20 centimetrov dlhý nôž a začal Achača bodať. Rany smerovali do chrbta, hrudníka, hlavy, šije a brucha. Dobodaný muž sa prestal brániť a vybehol z posledných síl na ulicu.

Kadlec utekal za ním. „Potom sa obžalovaný vybral domov, cestou zahodil nôž do kanálu a zavolal na linku 158 s tým, že ho napadli," uviedla žalobkyňa. Kadlec pripustil, že muža bodol. Pamätá si vraj iba na štyri rany. Bránil sa ale tým, že konal v sebaobrane po Achačovom napadnutí. „Dal mi ranu do žalúdka, treskol so mnou o stenu a začal ma škrtiť. Mal som kruhy pred očami, bolo mi zle. Tak som ho bodol po prvý raz,“ uviedol Kadlec. Súd ale jeho výpoveď o obrane označil za účelovú a nevierohodnú s ohľadom na množstvo zasadených rán, ich silu a intenzitu.

Svedkovia navyše vypovedali, že Achač pred Kadlecom na ulici utekal. Senát sa nestotožnil s návrhom obhajoby, ktorá požadovala posudzovať čin ako ublíženie na zdraví v nutnej obrane. Ako jedinú poľahčujúcu okolnosť súd označil to, že Achač Kadleca napadol ako prvý. Priťažila mu naopak brutalita útoku. Kadlec v minulosti kvôli Achačovi sedemkrát volal políciu.

Achač, ktorého v júni 2007 krajský súd v Plzni odsúdil za rozsiahlu trestnú činnosť, vraj ohrozoval jeho rodinu, vyhrážal sa priateľke, napadol ju a v noci im rozbil okná. Polícia ale nijako nekonala. V osudný deň išiel Kadlec s družkou za Achačovou známou, ktorá im mala vysvetliť nočnú udalosť s rozbitými oknami. Žena im neotvorila.

Cestou naspäť stretli Achača a začali sa v dome biť. Podľa znalcov pri pitve boli Achačove zranenia natoľko bolestivé, že sa nemohol aktívne brániť. Hlboké rany vraj navyše nemohli vzniknúť tak, že by Achač pri bitke na nôž nabehol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu