Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aktivistka pred Bielym domom prežíva všetkých prezidentov

WASHINGTON - Je najbližšou susedkou amerického prezidenta Baracka Obamu a ženou, ktorá vedie bez prerušenia najdlhší politický boj v Spojených štátoch. Už 28 rokov totiž Concepción Picciottová protestuje pred Bielym domom proti jadrovým zbraniam a vojne, napísala agentúra AFP.

Každé ráno dáva dole igelit, ktorý chráni jej improvizované pouličné obydlie mierovej aktivistky v Lafayettovom parku, a hľadí na Biely dom na opačnej strane ulice. Priznáva, že nemá veľkú nádej, že by nový prezident niečo zmenil na bojoch, ktorým venovala svoj život: konci vojny a zákaze atómových zbraní. "Nie, sú všetci rovnakí," tvrdí na adresu prezidentov, ktorých od roku 1981 v Bieom dome zažila.

"Od začiatku tvrdím, že ani s Obamom sa nič nezmení," vraví žena jednej mrazivej marcovej noci. Podľa nej Obama a všetci ostatní prezidenti, proti ktorým demonštrovala - Ronald Reagan, George Bush starší, Bill Clinton a George Bush - "neznášajú mier". "Je v protiklade ku všetkému, čo robia: invázie, okupácie, vojny".

Niektorí Američania pokladajú túto aktivistku narodenú v Španielsku za starenku, ktorá si našla divnú obživu. Žena odmieta upresniť svoj vek, ale vraj má 64 rokov. Pre mnohých turistov je exotickou osobnosťou, ktorá maľuje a ponúka mierové odkazy na kameňoch, praje im pekné prázdniny v niekoľkých jazykoch a má vo dne i v noci najkrásnejší výhľad na Washington. Iní ju berú veľmi vážne. Pre militantnú pacifistku Jamillu El-Shafeiovou je Concepción Picciottová "živým symbolom odporu". "Je neuveriteľným príkladom ľudovej demokracie a chápe, že moc patrí ľudu," hovorí nadšene Jamilla El-Shafeiová, ktorá po boku Picciottovej protestovala proti vojne v Iraku.

Podľa Colmana McCarthyho, ktorý riadi Stredisko pre šírenie mieru, ukazuje žena na "americké vojenské šialenstvo" a "je úplne pri zmysloch". "Blázniví sú tí z nás, ktorí si myslia, že môžeme žiť s atómovými zbraňami".

Jej veľké transparenty, ktoré hlásajú napríklad "Žite s bombou, zomriete s bombou", majú nádych začiatku 80. rokov. Život aktivistky, ktorej chýba niekoľko zubov, nebol vždy ružový. "Vláda nám dala zabrať," šepká žena a šúcha si ruky v snahe sa zahriať. Zmieňuje sa o desiatkach zatknutí, ranách a početných pokutách za "nelegálne kempovanie".

A práve hneď po Obamovej inaugurácii 20. januára zomrel vo veku 61 rokov jej spoločník William Thomas, ktorý s ňou od začiatku agitoval. "Bolo to hrozné. Hrozné. Svojím spôsobôm Thomasa zabili," súdi s ohľadom na podľa nej trvalé policajné obťažovanie páru.

Zastáncovia rôznych a rozmanitých názorov často demonštrujú v Lafayettovom parku blízko miesta pobytu Picciottovej. Keď však nastane noc, zostáva sama. Sľubuje však, že tu bude ešte dlho a že napíše knihu o svojom veľmi neobvyklom živote.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu