Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Dánsky parlament schválil adopciu detí homosexuálmi

(Zdroj: SITA)

KODAŇ - Dánsky parlament v utorok tesnou väčšinou schválil zákon, ktorý dáva párom rovnakého pohlavia právo adoptovať si cudzie deti. Tlačovú agentúru AFP o tom informoval jeho predkladateľ, nezávislý poslanec Simon Emil Ammitzboell.

Zmenu pritom označil za "veľký krok", ktorý odstránil jednu z posledných prekážok na "ceste ku skutočnej rovnosti medzi homosexuálnymi a heterosexuálnymi pármi". Zároveň vyjadril nádej, že "v nie príliš vzdialenej budúcnosti Dánsko umožní homosexuálom uzavierať manželstvá v kostole". Zákon v hlasovaní podporilo 62 poslancov, 53 bolo

Dánsko sa v roku 1989 stalo prvou krajinou sveta, ktorá dovolila homosexuálom vytvárať civilné zväzky s rovnakými právami ako heterosexuálne páry s výnimkou práva na umelé oplodnenie a adopciu. Od roku 1999 si dánski homosexuáli mohli adoptovať deti svojich partnerov. Dánska liberálna strana premiéra Andersa Fogha Rasmussena i spriaznená krajne pravicová Dánska ľudová strana, ktoré majú v parlamente väčšinu, vystúpili proti navrhovanej zmene. Liberálna strana však vyhlásila, že jej poslanci môžu hlasovať, ako uznajú za vhodné. Niekoľko z nich sa rozhodlo opustiť stranícku líniu, čím umožnili schválenie kontroverzného zákona.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu