Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Indická vláda odkúpila Gándhího osobné veci za 1,8 milióna dolárov

Mahátma Gándhí
Mahátma Gándhí (Zdroj: SITA)

INDIA - Indická vláda údajne pomohla magnátovi Vijayovi Mallyovi kúpiť osobné veci Mahátmu Gándhího, legendárneho vodcu boja krajiny za nezávislosť. Stalo sa tak na štvrtkovej aukcii v New Yorku. Mallya zaplatil za predmety 1,8 milióna dolárov (vyše 1,42 milióna €).

Ako v piatok vyhlásila ministerka kultúry Ambika Soni, za kúpou stála vláda krajiny. Úspešná bola "vďaka službám Inda, ktorý bol s nami v kontakte", dodala. Neuviedla však, či Mallyovi poskytli peniaze.

Proti newyorskej aukcii Gándhího osobných vecí ostro vystúpilo Naí Dillí už pred jej začiatkom. Pokus zabrániť jej uskutočneniu, ako aj rokovania s majiteľom predmetov Jamesom Otisom z Kalifornie boli neúspešné. Otis aj tak krátko pred dražbou požiadal súdnu sieň Antiquorum o zrušenie predaja a odovzdanie predmetov. Avšak po tom, ako dražba dopadla v prospech indického miliardára, oznámil, že stiahne žiadosť.

Antiquorum aj napriek tomu vyhlásilo dvojtýždňový odklad na odovzdanie predmetov novému majiteľovi v záujme vyriešenia právnych otázok. Tony Bedi, ktorý na aukcii miliardára zastupoval, vyhlásil, že okuliare, sandále, vreckové hodinky, tanier a čaša sa vrátia do Indie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu