Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Ministri ČSSD dali milióny na prestavbu nevestinca!

Vyhlídka Zobraziť galériu (3)
Vyhlídka

PRAHA – Český sociálnodemokratický politik vlastnil v Náchode verejný dom Vyhlídka a pred voľbami v roku 2006 dostal podľa dnešnej Mladej fronty Dnes od ministrov za ČSSD štátne príspevky vo výške 5,2 milióna českých korún.

Mrštinu jeho stranícki kolegovia navyše zamestnali v dozornej rade štátneho podniku Čepro. Miloslav Mrština bol niekoľko rokov šéfom ČSSD v Královéhradeckom kraji a členom predsedníctva strany. Vedenie ČSSD sa dnes proti informáciám ohradilo a oznámilo, že zvažuje podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

MfD uviedla, že do Mrštinovho podniku išli dva štátne príspevky. Dotáciu 1,32 milióna korún dostal v roku 2005 od ministerstva pre miestny rozvoj, ktoré vtedy viedol súčasný pardubický hejtman Radko Martínek. Druhý príspevok vo výške takmer štyroch miliónov korún putoval do podniku z ministerstva práce a sociálnych vecí riadeného Zdeňkom Škromachom.

Príspevky od štátu podnikateľ Mrština využil an rekonštrukciu hotelu, ktorý v súčasnosti už ako verejný dom neslúži. To, že sa v ňom predtým erotické služby poskytovali, Mrština priznáva: "Bol to taký slušný podnik. Chodili tam slušní ľudia - inkognito." Podľa informácií MfD sa o nevestinec začala kvôli kupliarstvu zaujímať polícia, tak ho majiteľ prestaval na hotel. Mrštinu ale nikdy nestíhali, podnik vtedy neprevádzkoval on, ale nájomca.

Podľa hovorkyne ministerstva pre miestny rozvoj Kateřiny Jegorovovej mala byť v hoteli za dotácie vybudovaná sauna, bazén s vírivkou a masérske štúdio, parkovisko s odpočívarňou pre cykloturistov, detské ihrisko a minigolfové dráhy. Po roku však úradníci zistili, že Mrština peniaze využil inak.

Ďalšiu dotáciu dostal v roce 2006, dva dni predtým, ako sociálni demokrati museli po voľbách ministerstvá opustiť. Vtedy dostal od Škromachovho úradu asi štyri milióny korún, za ktoré mal v hoteli učiť zdravotne postihnutých pracovať s počítačom.

Podpredseda ČSSD Škromach nevylučuje, že sa s Mrštinou pozná, popiera však, že Mrštinovi s dotáciami úmyselne pomáhal. "Ako minister som o tom nevedel," povedal Škromach. Vyjadrenie hejtmana Martínka sa denníku nepodarilo získať. Vtedajší premiér Jiří Paroubek dnes v Českej televízii uviedol, že o prípade nič nevie a zverejnenie prípadu považuje za mediálne vybavovanie si účtov pred víkendovým zjazdom strany.

Podľa Mrštinu do jeho podniku jazdili bývalí ministr Škromach a Rusnok, ktorí to nepopierajú. Škromach uviedol, že sa tam zastavoval, keď mal cestu do Královéhradeckého kraja. Vo Vyhlídce však údajne býval len cez deň, kedy dievčatá zrejme nepracovali. Rusnok uviedol, že hotel využívala ČSSD ako zázemie pred voľbami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu