Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Podpaľači v Austrálii založili ďalšie požiare!

WHITTLESEA - Podpaľači v Austrálii pokračujú vo svojich aktivitách, podľa najnovších informácii totiž opäť založili niekoľko nových požiarov. Naposledy sa tak malo stať v utorok v noci.

Premiér štátu Viktória John Brumby sa v stredu vyjadril, že väčšina z 20 požiarov, s ktorými požiarnici stále bojujú, pravdepodobne majú na svedomí podpaľači. "Moje pochybnosti o tom, že väčšina z týchto požiarov vznikla samá od seba, sú veľké. A keď o tom celom teraz tak hovorím, strácam slová," povedal premiér štátu Viktória, ktorý zasiahla tragédia najťažšie. Informoval o tom portál americkej spravodajskej televízie CNN.

Počet obetí najničivejších lesných požiarov v histórii Austrálie sa v stredu vyšplhal na 181, očakáva sa však prekročenie hranice 200. Hasiace práce stále vytrvalo pokračujú, väčšina z tisícov hasičov bojujúcich proti plameňom už niekoľko dní je však vyčerpaná. Austrálsky premiér Kevin Rudd v utorok vyhlásil, že v prípade úmyselného založenia požiarov sú podpaľači zodpovední z "hromadnej vraždy".

Reagoval tak na správy polície, podľa ktorých niektoré z požiarov boli založené úmyselne. Austrálsky premiér v tejto súvislosti informoval, že pri požiaroch utrpelo zranenia okolo 500 osôb. Plamene pritom zničili alebo poškodili takmer 1000 domov a spálili 365 tisíc hektárov. Vyše 5000 ľudí prišlo o strechu nad hlavou, pričom útočisko našli v školách, kostoloch a úradoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu