Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Morales znárodnil bolívijského ropného giganta

 Evo Morales
Evo Morales

LA PAZ - Bolívijský prezident Evo Morales v piatok znárodnil ropnú spoločnosť Chaco, ktorú prevádzkovalo anglo-argentínske konzorcium Panamerican Energy.

"Kúsok po kúsku si berieme späť naše firmy," vyhlásil Morales v kancelárii spoločnosti Chaco v centrálnom bolívijskom meste Entre Ríos po tom, ako podpísal znárodňovací dekrét. Prezident prišiel do budovy ropnej spoločnosti v sprievode vojakov a rozhodnutie o jej znárodnení zdôvodnil tým, že "ropné spoločnosti nerešpektujú bolívijské štandardy" a vláda bude podľa neho "rešpektovať súkromných investorov len dovtedy, kým budú oni rešpektovať vládu". "Chceme partnerov, nie šéfov," nechal sa počuť Morales.

Ľavicový prezident od svojho zvolenia v roku 2005 vrátil veľkú časť kľúčového ropného a plynárenského priemyslu do štátnych rúk. Podobne dopadli aj telekomunikačné spoločnosti a viaceré bane. K znárodneniu koncernu Chaco prišlo dva dni pred dôležitým referendom o novej ústave. Ak v ľudovom hlasovaní získa jej Moralesov návrh podporu, revidovaný základný zákon Bolívie bude túto latinskoamerickú krajinu definovať ako "socialistický štát".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu