Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Prezident Morales bude kandidovať už len raz

Evo Morales
Evo Morales

LA PAZ - Bolívijský ľavicový prezident Evo Morales v noci nadnes deklaroval, že vo voľbách hlavy štátu bude kandidovať už len na jedno nové funkčné obdobie.

Išlo pritom o kľúčový ústupok opozícii na dosiahnutie parlamentnej podpory pre návrh ústavy, ktorá má poskytnúť viac práv dlho utlačovanej indiánskej väčšine. Dohoda s pravicovou opozíciou, ktorú oznámil viceprezident Álvaro García, prišla po tom, ako desaťtisíce prezidentových stúpencov zaplnilo ulice hlavného mesta La Paz s cieľom podporiť nový ústavný dokument.

Prezident Morales vyhlásil, že referendum o prijatí ústavy sa bude konať 25. januára. Následné voľby prezidenta, viceprezidenta a členov Kongresu by mali byť 6. decembra 2009. Nová ústava umožní hlave štátu byť vo funkcii dve po sebe idúce päťročné obdobia, čo doposiaľ nebolo možné.

Morales, ktorý bol do úradu zvolený v januári 2006, počítal s tým, žeby sa mu prvé funkčné obdobie počítalo až od nasledujúcich víťazných volieb, čím by teoreticky mohol vládnuť až do roku 2019. Takúto možnosť však odmietala konzervatívna opozícia. Morales napokon prisľúbil kandidatúru len na jedno opätovné zvolenie, a to na obdobie 2009-14.

Kontroverzná ústava obsahuje mnohé z prezidentových reforiem, ktoré sú v prospech indiánskej väčšiny a umožňujú štátnu kontrolu nad kľúčovými sektormi hospodárstva. S návrhom ústavy sa stotožňujú chudobní, zväčša indiánski prívrženci prezidenta; ostrý nesúhlas však zaznieva zo stredných a vyšších sociálnych tried z východných oblastí krajiny, podľa ktorých návrh prehliada ich požiadavky na väčšiu autonómiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu