Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Moslimovia nemôžu nútiť ženy k sexu, tvrdí premiér

Kevin Rudd
Kevin Rudd

SYDNEY - Moslimského duchovného, ktorý sa nechal počuť, že muži majú právo nútiť svoje manželky k sexu a biť ich, austrálsky premiér Kevin Rudd vyzval, nech sa ospravedlní.

"Sexuálne násilie v Austrálii nie je za žiadnych podmienok dovolené ani akceptovateľné," reagoval Rudd na vyhlásenia Samira Abu Hamzu. "Požiadal som islamského klerika, aby sa verejne ospravedlnil a odvolal svoje slová," doplnil premiér.

Austrálsky duchovný vo svojej kázni nazvanej Kľúč k úspešnému manželstvu uviedol, že "muž má právo vyžadovať od svojej ženy sex kedykoľvek na neho dostane chuť," citovali Hamzove slová noviny Daily Telegraph. "Ak ju muž požiada o sexuálny vzťah a ona hoci aj pečie chlieb v peci, musí všetko zanechať, prísť a reagovať na požiadavku svojho manžela," vyhlásil duchovný.

Podľa Daily Telegraph sa vo svojej kázni dokonca posmieval austrálskym zákonom, ktoré podobné konanie nepripúšťajú: "Neuveriteľné, ako môže muž znásilniť svoju ženu?". Hamza ďalej uviedol, že islamské právo v krajnom prípade dovoľuje mužom biť svoje ženy, nemôžu im však spôsobiť zranenia ani krvácanie. Rudd reagoval slovami, že Austrálčania nebudú akceptovať nijaké formy násilia proti ženám. "A to z môjho pohľadu nie je akceptovateľné ani pre tradičné moslimské učenie".

Hamza pôsobí ako moslimský duchovný v melbournskej mešite a pochádza z Libanonu. Nedávno sa stal známym, keď arcibiskupa v Sydney kardinála Georgea Pella vyzval na verejnú debatu o tom, či je islam násilnejšie náboženstvo ako kresťanstvo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu