Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zemetrasenie na Kostarike: Počet obetí stúpol na 14

(Zdroj: SITA)

SAN JOSÉ - Počet obetí silného štvrtkového zemetrasenia na Kostarike v piatok stúpol na 14, keď záchranári objavili ďalšie telá v oblasti Cataratas, informoval Červený kríž. Otrasy s magnitúdom 6,1 tiež spôsobili rozsiahle škody a vyvolali paniku medzi obyvateľmi, pričom ich pocítili aj obyvatelia susednej Nikaraguy.

Červený kríž informoval, že pátra po ďalších obetiach v blízkosti sopky Poás, kde boli otrasy najsilnejšie. Zemetrasenie zranilo vyše 200 ľudí a spôsobilo škody v 42 obciach, ako aj na elektrických sieťach. Podľa pohotovostných služieb tiež uväznilo okolo 300 turistov v luxusnom hoteli neďaleko epicentra.

Hovorca kostarického Červeného kríža predtým informoval, že obce Vara Blanca a Cinchona blízko epicentra sú odrezané od sveta, keďže tamojšie cesty sú vážne poškodené. Obyvatelia telefonovali do miestnych rozhlasových programov a hlásili prípady zranenia, zatiaľ čo predstavitelia varovali pred zosuvmi v hornatých oblastiach pri epicentre, kde pokračovali následné otrasy.

Ľudia z hlavného mesta San José hlásili rozbité okná a trhliny na budovách a cestách. Verejné budovy vrátane ministerstva financií evakuovali a mnohí ľudia vybiehali na ulice. Miestne medzinárodné letisko nakrátko prerušilo všetky lety.

Americký úrad pre geologický prieskum (USGS) uvádza, že otrasy nastali o 13:21 miestneho času (20:21 SEČ) približne 35 kilometrov severozápadne od San José. Podľa svedkov boli najsilnejšie za posledných 30 rokov. Slabšie zemetrasenie zasiahlo strednú Kostariku už v stredu, nespôsobilo však žiadne zranenia ani škody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu