Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

V roku 2012 zaplatíte eurami možno aj v Poľsku

VARŠAVA - Poľská vláda schválila v utorok upravený konvergenčný program pre prijatie eura, podľa ktorého je plánom krajiny prijať spoločnú európsku menu v roku 2012.

Všetky požadované prístupové kritériá by tak mala najväčšia krajina Európskej únie spomedzi bývalých socialistických štátov splniť v roku 2011. "V súlade so schváleným plánom bez rizikových faktorov by mala byť konverzia poľského zlotého do spoločnej európskej meny možná 1. januára 2012," uvádza správa poľskej vlády.

Ako však uviedla tajomníčka ministra financií Katarzyna Zajdelová-Kurowská, globálna finančná kríza si vyberie svoju daň počas poľských príprav, pričom všeobecný vládny deficit by mal klesať pomalšie, než sa pôvodne očakávalo. Upravený program počíta s deficitom na úrovni 1,9 percenta z hrubého domáceho produktu, čo je viac než pôvodne plánované 1 percento. Znížiť by sa mal aj ekonomický rast Poľska, ktorý by mal v budúcom roku dosiahnuť 3,7 percenta, zatiaľ čo v roku 2011 by mala ekonomika krajiny vzrásť o 4,5 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu