Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Český Senát odložil Lisabonskú zmluvu na budúci rok

Prezident Václav Klaus - jeden z najväčších odporcov Lisabonskej zmluvy
Prezident Václav Klaus - jeden z najväčších odporcov Lisabonskej zmluvy

PRAHA - Horná komora českého parlamentu odložila hlasovanie o Lisabonskej zmluve o jeden mesiac. Rokovanie o novej reformnej zmluve EÚ prerušila v utorok do februára aj poslanecká snemovňa.

Česká republika tak začne od budúceho roku predsedať EÚ bez toho, aby ratifikovala túto kľúčovú zmluvu. Český Senát rozhodol, že Lisabonskú zmluvu musia ešte prerokovať jeho výbory. Za odklad schvaľovania zmluvy sa vyslovilo 73 zo 77 prítomných senátorov.

Český Ústavný súd pred dvoma týždňami rozhodol, že Lisabonská zmluva je v súlade s českou ústavou. Ústavní sudcovia tak nevyhoveli senátorom, ktorí podnet na vyjadrenie Ústavného súdu podali. Priamo na súde argumentoval protiústavnosťou zmluvy aj český prezident Václav Klaus. Problémom pre Lisabonskú zmluvu môže byť práve podpis prezidenta. Ten naposledy vyhlásil, že zmluvu podpíše až po tom, ako ju schvália v opakovanom referende Íri. <br.
Na odklade schvaľovania zmluvy sa dohodla vládna ODS s opozičnými sociálnymi demokratmi (ČSSD). ČSSD musela s takýmto postupom súhlasiť, keďže v Poslaneckej snemovni nebolo potrebných 120 hlasov na schválenie zmluvy a hrozilo, že poslanci Lisabonskú zmluvu definitívne odmietnu. ODS je ochotná zmluvu podporiť až po tom, čo dostane sľúbené hlasy ČSSD pre schválenie amerického radaru. O Lisabonskej zmluve a zmluve o radare chce preto ODS hlasovať na jednej schôdzi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu