Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Grécka mládež obsadila konzulát v Berlíne!

BERLÍN - Vyše 15 mladých Grékov v pondelok obsadilo grécky konzulát v Berlíne na protest proti víkendovému smrteľnému zásahu polície v Aténach. Gréci vstúpili ráno do budovy ako návštevníci, odvtedy ju však okupujú, uviedol hovorca konzulátu Panteles Panteloures. Z budovy konzulátu, ktorý je neďaleko hlavnej nákupnej štvrte, visí transparent s nápisom "Zabitý štátom".

Grécke veľvyslanectvo sa nachádza v inej časti Berlína. Na balkóne konzulátu sa občas zjavia mladí ľudia v čiernom, vymieňajú si pokriky s vyše 50 demonštrantami zhromaždenými na ulici a zhadzujú dolu letáky. "Ak polícia zabíja naše deti, odpor je naša povinnosť," uvádza sa na letáku.

Konzulát je považovaný za extrateritoriálne územie a grécka strana by musela požiadať nemeckú políciu o pomoc, aby zasiahla. Násilné protesty vo viacerých gréckych mestách spustilo zabitie 15-ročného mladíka v Aténach. Okolnosti sobotňajšieho policajného zásahu sú nejasné. Dvaja policajti tvrdia, že na nich zaútočilo asi 30 mladých ľudí, pričom proti nim použili varovné výstrely. Krátko potom začali nepokoje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu