Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Udania na hradnú stráž: Drogy, alkohol a postrelení vojaci!

PRAHA - Proti plukovníkovi Radimovi Studenému, veliteľovi českej Hradnej stráže, prichádzajú desiatky anonymných udaní. V listoch adresovaných prezidentovi Václavovi Klausovi, jeho manželke Livii a veliteľovi armády Vlastimilovi Pickovi sa píše, že pri neopatrnej manipulácii so zbraňami bolo v Hradnej stráži postrelených už niekoľko vojakov, že sa Studený v deň štátneho sviatku povracal na hradnom nádvorí a v opitosti rozkopal pamätné vence a že vojaci bežne berú drogy. Studený obvinenia popiera. Prípad už vyšetruje Vojenská polícia. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

Hradná stráž je vystavená radu kontrol a inšpekcií. Len na drogy tento rok bolo 170 kontrol. "Stále im musím niečo vysvetľovať a zdôvodňovať a vyvracať podozrenia: že moji vojaci neholdujú drogám, že nezneužívam funkciu... miesto toho, aby som sa venoval práci. Dosť ťažko to znášam. Poškodzuje to mňa aj Hradnú stráž.

Ak ma chcel niekto poriadne osoliť, tak toto sa mu teda dokonale podarilo," povedal MfD Studený s tým, že už niekoľkokrát zvažoval rezignovať. Vždy si však nakoniec povedal, že sa nebude vzdávať kvôli ohováraniu. "Pán prezident je informovaný. Toto ohováračné svinstvo presiahlo už všetky medze. S niečím podobným som sa ešte nestretol," povedal k prípadu šéf Vojenskej kancelárie prezidenta republiky František Hrabal.

Za svojho podriadeného sa vraj zaručuje. Prípad trvá už niekoľko mesiacov, píše MfD. "Udanie píše človek, ktorý dobre pozná pomery v Hradnej stráži. Pokojne teda môže ísť o plukovníkovho podriadeného," povedal riaditeľ Vojenskej polície Oldřich Kubát, ktorý prípad prešetruje. MfD pripomína prípad, pri ktorom pri čistení samopalu vystrelil vojak v blízkosti svojho kolegu slepý náboj. Zlyhanie, ktoré velitelia zamlčali, vyšlo najavo až keď muž navštívil lekára. V minulosti tiež dostali dvaja vojaci výpoveď kvôli drogám. Hradnou strážou pred časom otriasol škandál v súvislosti so šikanovaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu