Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Klaus: Lisabonská zmluva zmení postavenie ČR, posunie EÚ k federácii

Václav Klaus
Václav Klaus

BRNO – Český prezident Václav Klaus dnes Ústavnému súdu povedal, že Lisabonská zmluva zmení medzinárodné postavenie Českej republiky a môže obmedziť jej zvrchovanosť. Zmluva podľa Klausa posunie Európsku úniu bližšie k federatívnemu štátu. Klaus vyzval sudcov, aby sa pri rozhodovaní zbavili všetkých zahraničných a politických tlakov a uvedomili si dôležitosť verdiktu.

"Rozhodnutie o lisabonskej zmluve nebude platiť len pre dnes a niekoľko budúcich rokov, zaviažeme ním aj niekoľko ďalších generácií," uviedol Klaus. Lisabonská zmluva obmedzí aj právomoci tohto súdu, povedal ústavným sudcom.

„Lisabonská zmluva začína proces, na ktorého konci bude Európska únia suverénom, ktorý bude nariaďovať normy nielen jednotlivým členským štátom, ale aj ich občanom,“ uviedol Klaus. Orgány EÚ podľa neho budú môcť obmedzovať zvrchovanosť členských štátov.

Klaus je kritikom zmluvy a už skôr vyhlásil, že dokument podpíše len v prípade ratifikácie v Írsku. Íri v júnovom referende zmluvu odmietli, miestna vláda však hľadá možnosť, ako dokument znova vrátiť do hry.

Česko je v EÚ poslednou krajinou, ktorá o zmluve zatiaľ nijako nehlasovala. Čaká práve na stanovisko pätnástky ústavných sudcov. Lisabonská zmluva má úniu po krachu euroústavy priniesť potrebné reformy inštitúcií a rozhodovania. Česko bude od januára predsedať Európskej komisii.

Keď predseda súdu Pavel Rychetský vyzýval Klausa k vyjadreniu sa, omylom ho oslovil ako Václava Havla, jeho predchodcu v prezidentskom kresle. "Pán predseda sa freudisticky prezradil," reagoval Klaus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu