Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Lisabonskú zmluvu Česko schváli, tvrdí Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg (Zdroj: ČTK)

VIEDEŇ - Český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg v piatok vyhlásil, že jeho krajina Lisabonskú zmluvu schváli. "Bude ratifikovaná. V tejto veci disponujeme bezpečnou väčšinou v parlamente," povedal Schwarzenberg pre rakúsky rozhlas.

Ako dodal, je "presvedčený", že Praha bude mať počas blížiaceho sa českého predsedníctva Európskej únie (EÚ) stabilnú vládu. Český ústavný súd bude 25. novembra rozhodovať o tom, či je Lisabonská zmluva, ktorej cieľom je zefektívniť fungovanie EÚ presunom ďalších kompetencií z národných štátov do Bruselu, v súlade s českou ústavou.

Lisabonská zmluva by mala umožniť potrebné reformy európskych inštitúcií a zjednodušiť rozhodovanie v rámci EÚ. Na základe nej sa má znížiť počet záležitostí, v ktorých majú štáty právo veta, vzniknúť majú nové funkcie ako predseda Európskej rady či faktický minister zahraničia EÚ.

Zatiaľ zmluvu odmietlo jedine Írsko. Ústavný výbor Európskeho parlamentu tento týždeň vyzval 27 hláv štátov a vlád, aby na decembrovom summite EÚ dosiahli dohodu, ktorá by umožnila Írsku ratifikovať Lisabonskú zmluvu na jar 2009. Rezolúcia schválená v pondelok sa obracia na írsku vládu, aby urýchlila konkrétne návrhy na začatie ratifikácie po neúspešnom referende. Výbor zdôraznil svoju požiadavku, aby zmluva bola ratifikovaná pred voľbami do EP v júni 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu