Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Piráti údajne znížili výkupné za tanker - na 15 miliónov dolárov

Sirius Star
Sirius Star

MOGADIŠO - Somálski piráti znížili svoju požiadavku výkupného za unesený saudskoarabský ropný tanker a jeho posádku na 15 miliónov dolárov. Oznámil to dnes jeden z predstaviteľov islamistických milícií, ktoré sa chystajú bojovať s pirátmi. Podľa predchádzajúcich správ únoscovia požadovali výkupné 25 miliónov dolárov.

"Sprostredkovatelia uviedli čiastku 15 miliónov dolárov výkupného," citovala agentúra Reuters hovorcu islamistických milícií, ktoré sa sústreďujú v prístave Haradheere. Majitelia lode čiastku zatiaľ nepotvrdili.

Piráti v Haradheere zadržiavajú svoju doteraz najväčšiu korisť – obrovský saudskoarabský ropný tanker Sirius Star s nákladom ropy za viac ako 100 miliónov dolárov a 25-člennú posádku. Islamistické milície v Somálsku odsuzujú únos lode z moslimskej krajiny ako urážku islamu a chcú prinútiť pirátov, aby ju prepustili.

Podľa hovorcu milícií piráti v súčasnosti odviezli tanker 100 kilometrov od pobrežia. „Snažia sa nám utiecť. My ale budeme loď prenasledovať, nech pláva kdekoľvek, a oslobodíme ju,“ vyhlásil.

Miestni obyvatelia uviedli, že v prístave sú aj ďalšie skupiny islamských radikálov, ktoré majú záujem na rozdelení výkupného a sú odhodlané bojovať po boku pirátov v prípade, ak sa niekto pokúsi tanker oslobodiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu