Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Rozmiestnenie rakiet v Rusku závisí od USA

(Zdroj: ČTK)

MOSKVA - To, či Rusko nakoniec naozaj rozmiestni svoje rakety Iskander v Kaliningrade, závisí od ďalšieho postupu Spojených štátov. V nedeľu to pre ruskú tlačovú agentúru Interfax vyhlásil námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Gruško.

Rozmiestnenie rakiet v Kaliningrade blízko pri hraniciach Poľska má byť podľa Moskvy reakciou na americký plán rozšíriť svoj protiraketový štít aj do strednej Európy postavením základní v Poľsku a Českej republike. Plán rozmiestniť ruské rakety v Kaliningrade oznámil ruský prezident Dmitrij Medvedev v stredu, teda v deň, keď boli v Európe známe výsledky amerických prezidentských volieb, a podľa analytikov tak chcel otestovať novozvoleného amerického prezidenta Baracka Obamu.

"Tieto opatrenia prijmeme len v prípade, ak Američania rozšíria svoj raketový systém," povedal k rozmiestneniu ruských rakiet v nedeľu námestník ministerstva zahraničia Gruško. Obama však už v telefonickom rozhovore s poľským premiérom Donaldom Tuskom potvrdil, že Američania na svojom pláne nič nebudú meniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu