Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarsko i Slovensko by mali extrémistov držať pod kontrolou, tvrdí Gönzová

Kinga Gönzová, Ján Kubiš
Kinga Gönzová, Ján Kubiš (Zdroj: ČTK)

BRUSEL - Maďarsko i Slovensko by sa mali snažiť a kontrolovať extrémistických nacionalistov vo svojich krajinách, povedala v pondelok v Bruseli maďarská ministerka zahraničných vecí Kinga Gönczová po stretnutí so svojim slovenským kolegom Jánom Kubišom.

Podľa jej slov slovenská strana ukázala porozumenie a je ochotná začať dialóg. "Všetkým ubližuje, ak extrémisti určujú smerovanie maďarsko-slovenských vzťahov, preto by sa mali obe strany snažiť a držať extrémistických nacionalistov pod kontrolou," povedala Gönczová. Na základe jej údajov pricestuje slovenský minister zahraničia z tohto dôvodu 15. decembra na spoločné rokovania do Budapešti.

Podľa Gönczovej minister Kubiš zdôraznil, že Slovensko je maďarským extrémizmom vážne znepokojené, ona naopak uviedla, že Maďari museli za posledného dva a pol roka čeliť protimaďarským vyjadreniam zo strany lídra slovenských národniarov Jána Slotu. Ako dodala, jeden oficiálny summit problém bilaterálnych vzťahov nevyrieši, a preto je "potrebný kontinuálny dialóg na všetkých úrovniach".

Kubiš sa stretol s Gönczovou na pravidelnom zasadaní Rady pre všeobecné záležitosti a vonkajšie vzťahy Európskej únie (GAERC), ktorá je v pondelok a v utorok v Bruseli. Jednou z jej hlavných tém je príprava zasadnutia Európskej rady 11. až 12. decembra v Bruseli, ale aj riešenie napätej bezpečnostnej a humanitárnej situácie v Kongu či príprava summitu EÚ – Ruská federácia v Nice. Ministri zahraničných vecí tiež zhodnotia vývoj na západnom Balkáne a budúce angažovanie EÚ v Bosne a Hercegovine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu