Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensko príde Gönczová, rokovať bude aj s vedením SMK

Kinga Gönczová
Kinga Gönczová

BRATISLAVA - Na Slovensko dnes príde maďarská ministerka zahraničných vecí Kinga Gönczová. V Štúrove podpíše so šéfom slovenskej diplomacie Jánom Kubišom dohody o výstavbe dvoch mostov cez pohraničnú rieku Ipeľ.

Stretne sa tiež s vedením opozičnej Strany maďarskej koalície (SMK). Gönczová navštívi krajinu v čase zvýšeného napätia v slovensko-maďarských vzťahoch.

Cestný most medzi Slovenskom a Maďarskom pribudne medzi obcami Peťov a Szécsény, ďalší medzi lokalitou Rároš a Ráróspuszta. Kubiš a Gönczová navštívia aj bilingválne gymnázium v Štúrove, kde sa žiaci učia v slovenčine aj maďarčine. Maďarská ministerka sa stretne okrem toho aj so zástupcami kultúrneho spolku maďarskej menšiny Csemadok, Kubiš zas s predstaviteľmi Matice slovenskej.

Slovenský minister predpokladá, že návšteva Gönczovej potvrdí rozvoj spolupráce medzi oboma krajinami. Súkromnú schôdzku ministerky s predstaviteľmi SMK nepovažuje Kubiš za problém, ak nebude mať politický charakter.

Slovensko-maďarské vzťahy sa nedávno vyostrili okrem iného pre uznesenie slovenského parlamentu o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov, ktoré po druhej svetovej vojne zasiahli do práv maďarskej menšiny, či vznik extrémistickej polovojenskej Maďarskej gardy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu