Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Armáda po 6 rokoch oslobodila rukojemníka

(Zdroj: Jupiterimages)

BOGOTA - Kolumbijská armáda v nedeľu oslobodila bývalého poslanca Óscara Lizcana, ktorého rebeli z marxistických Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) zadržiavali viac ako šesť rokov, oznámili úradné zdroje.

"Armáda a polícia počas spoločnej spravodajskej operácie ráno o 8:15 (14:15 SEČ) uspela pri pokuse oslobodiť doktora Lizcana," pre Radio Caracol uviedol Henry Murillo, vysoký predstaviteľ západného regiónu Caldas. Murillo povedal, že záchranná operácia sa uskutočnila neďaleko mesta San José del Palmar v oblasti Chocó, ktorá hraničí s Panamou.

K záchrane došlo takmer štyri mesiace po tom, ako armáda oslobodila najznámejšiu kolumbijskú rukojemníčku, bývalú poslankyňu Íngrid Betancourtovú, ktorú takisto šesť rokov zadržiavala organizácia FARC.

FARC zadržiavajú podľa odhadov okolo 750 rukojemníkov. Povstalci bojujú proti kolumbijským vládnym silám už viac ako 40 rokov a kontrolujú rozsiahle oblasti krajiny. Bogota a Spojené štáty americké považujú FARC za teroristickú skupinu a drogový kartel. Európska únia ich dala na listinu teroristických organizácií v júni 2002, pár mesiacov po únose Betancourtovej. FARC sú so svojimi 17 tisíc členmi najväčšou povstaleckou skupinou v Kolumbii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu