Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Spravovanie eurofondov je podľa združenia netransparentné

BRATISLAVA - Občianske združenie Priatelia Zeme-CEPA dnes kritizovalo ministerstvá, ktoré podľa neho netransparentne spravujú peniaze z fondov Európskej únie.

Aktivisti upozornili, že súčasná verejná kontrola čerpania peňazí z eurofondov či informovanie o schválených projektov nie sú dostatočné. Reakciu zástupcov vlády ČTK zisťuje. "Z našich zistení vyplýva, že spravovanie štrukturálnych fondov je netransparentné a riziko zneužívania je veľmi vysoké, predovšetkým preto, že súčasné pravidlá nie sú účinné ani vynútiteľné," uviedlo združenie.

Odvolalo sa pritom na vlastný prieskum, ktorým kontrolovali dodržiavanie protikorupčných opatrení. Slovensko môže z Európskej únie získať stovky miliárd korún, peniaze sú určené napríklad na výstavbu ciest, informatizáciu či rozvoj regiónov. Celkovo by mohla krajina v rokoch 2007 až 2013 z eurofondov čerpať 11,36 miliardy eur (asi 342 miliárd korún).

"Nedostupnosť informácií pre monitorovacie výbory, nezverejňovanie informácií na verejnosť, nedostatok informácií o výsledkoch hodnotenia, a tým pádom nemožnosť kontrolovať kvalitu toho hodnotenia, a absolútny nedostatok informácií o tom, ako sa dodržiava zákaz konfliktu záujmov," zhrnul výhrady Roman Havlíček z Priateľov Zeme-CEPA.

Situáciu by mohol podľa Havlíčka zlepšiť návrh nového zákona o pomoci a podpore z fondov Európskeho spoločenstva, o ktorom by mali poslanci hlasovať na októbrovej schôdzi. Právna norma však údajne má niekoľko nedostatkov. Združenie okrem iného požaduje, aby verejnosť mala informácie aj o obsahu schválených projektoch, teda o tom, na čo majú slúžiť.

Aktivisti tiež navrhujú prísnejšiu úpravu riešenia konfliktu záujmov a zrušenie možnosti ministra svojvoľne meniť rozhodnutie výberovej komisie o schválení projektov. Pripomienky združenia by mala predložiť opozičná poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská ako pozmeňovacie návrhy k zákonu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu