Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Počas olympiády zatajovali informácie o kontaminovanom mlieku

PEKING - Čína sa ospravedlnila za zatajovanie informácií o kontaminovanom mlieku počas olympijských hier v Pekingu, oznámil dnes portál Timesonline.co.uk.

Čínska vláda už skôr uviedla, že predstavitelia mesta Ši-tia-čuang, kde sídli inkriminovaná firma Sanlu Group, zatajovali rozsah problému viac ako mesiac. Čína bola v čase konania olympijských hier stredobodom medzinárodnej pozornosti. Mlieko s chemikáliou melamín si už vyžiadalo životy štyroch detí, približne 53.000 detí ochorelo.

Za snahu "zatušovať škandál" s kontaminovaným mliekom kritizovala miestne úrady v Číne aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), vyzdvihla však prístup ústrednej vlády. Ťien-kuo Wang, hovorca mestskej vlády v Ši-tia-čuangu informoval, že spoločnosť Sanlu mesto kontaktovala kvôli reakcii médií 2. augusta, šesť dní pred otvorením hier.

Wang nespresnil, či samospráva vyhovela požiadavke na kontrolu médií. Potvrdil však, že vláda provincie Che-pej nebola o probléme informovaná až do 9. septembra. Hovorca v súvislosti so škandálom vyjadril "hlboký pocit viny a bolesť". Miestne médiá vedeli, že rodičia detí po celej Číne dali vedieť o probléme, spôsobenom mliekom. U mnohých detí lekári diagnostikovali obličkové kamene.

Reportéri však kvôli striktnej kontrole médií zo strany komunistickej strany nemohli publikovať získané informácie, najmä počas olympijských hier. Melamín je chemikália, ktorá sa obyčajne používa pri výrobe plastov a iných priemyselných výrobkov. Do sušeného mlieka ju výrobcovia pridávali preto, aby vyvolali zdanie o vyššej prítomnosti proteínov. Zistilo sa, že melamínom bolo kontaminovaných takmer 12 percent sušeného mlieka.

Čínsky prezident Chu-Ťin-tchao v tejto súvislosti povedal, že sa musí vyvodiť ponaučenie. Celoštátne kontroly v Číne preukázali melamín v 31 výrobkoch zo sušeného mlieka, č poredstavuje 11,7 percenta z celkovo 265 testovaných výrobkov. Kontroly sa uskutočnili v 154 spoločnostiach, čo predstavuje viac ako 70 percent domáceho čínskeho trhu so sušeným mliekom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu