Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Austrálčania už nechcú britskú kráľovnú ako hlavu štátu

kráľovná Alžbeta II.
kráľovná Alžbeta II.

SYDNEY - Väčšina Austrálčanov už nechce britskú kráľovnú Alžbetu II. ako hlavu svojho štátu, ale chcú sa stať republikou. Ukázali to výsledky prieskumu zverejneného v utorok. 52 percent opýtaných sa v ňom vyslovilo za podporu republiky, 40 percent bolo proti a 8 percent nemá v tomto smere jednoznačný názor. Prieskum uskutočnila agentúra Herald/Nielsen na vzorke 1 400 respondentov.

K prieskumu verejnej mienky dochádza v čase, keď na čele vlády i opozície po prvýkrát v histórii tejto britskej kolónie stoja republikáni. Premiér Kevin Rud, ktorý nahradil rojalistu Johna Howarda v novembrových voľbách, sám seba označuje za "doživotného republikána".

Nový líder opozície Malcolm Turnbull, ktorý sa postavil do čela Liberálnej strany minulý týždeň, viedol iniciatívu za republikánske zriadenie už pred desiatimi rokmi. Referendum na túto tému sa následne konalo v roku 1999, republikáni v ňom ale neuspeli.

Odvtedy sa táto otázka odložila, pokým bude populárna Alžbeta II. na tróne. Prieskumy však ukazujú, že po nástupe korunného princa Charlesa k moci by podpora republike vzrástla.

"Referendum o republike nemôže byť úspešné počas vlády kráľovnej...ďalšia šanca príde až po skončení jej panovania," pripustil opozičný líder Turnbull.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu