Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Austrália má prvú generálnu guvernérku v histórii

Quentin Bryceová
Quentin Bryceová

CANBERRA - Právnička, vysokoškolská profesorka a aktivistka bojujúca za práva žien Quentin Bryceová sa v piatok stala generálnou guvernérkou Austrálie.

Bryceová (65) je za 107-ročnú históriu krajiny prvou ženou, ktorá bude zastávať funkciu zástupcu oficiálnej hlavy štátu, britskej kráľovnej Alžbety II., čím sa stane aj najvyšším veliteľom austrálskej armády.

Jej menovanie bolo ohlásené už skôr v tomto roku po tom, ako kráľovná schválila odporúčanie premiéra Kevina Rudda, aby tento post zastávala vtedajšia guvernérka štátu Queensland Bryceová. Po tom, ako prisahala oddanosť britskej monarchii samotná Bryceová povedala, že svoje povinnosti bude vykonávať "s dôstojnosťou, energiou a hlbokou láskou ku krajine, v ktorej žijeme".

"Cítim sa byť hlboko poctená úlohou, ktorá mi dnes bola udelená," uviedla. Kráľovná Alžbeta II. je formálnou kráľovnou Austrálie napriek nezávislosti krajiny od Británie. Zástupcom kráľovnej v Austrálii je generálny guvernér, ktorý má právo rozpustiť vládu a je hlavným veliteľom ozbrojených síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu