Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Súd rozhoduje o vydaní najznámejšieho obchodníka so zbraňami

Viktor Bout
Viktor Bout

BANGKOK - Thajský súd začal v pondelok pojednávať o vydaní ruského obchodníka so zbraňami Viktora Bouta do USA, kde čelí obvineniam z podpory terorizmu.

Jedného z najhľadanejších obchodníkov so zbraňami na svete zatkli v Thajsku začiatkom marca. Bout údajne zásoboval zbraňami početných diktátorov a vojnových veliteľov v konfliktných oblastiach, on sám však účasť na akýchkoľvek nelegálnych aktivitách popiera.

Americké úrady obžalovali Bouta na základe štyroch bodov protiteroristickej legislatívy, za čo mu hrozí doživotie. Jedno z obvinení sa napríklad týka plánu predať zbrane za milióny dolárov vrátane rakiet zem-vzduch povstalcom z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).

Bout, ktorého prezývajú "obchodník so smrťou", údajne dodával zbrane do oblastí tých najkrvavejších konfliktov. Zásoboval zbraňami mnohých afrických diktátorov vrátane bývalého libérijského lídra Charlesa Taylora, líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího ako aj obe strany občianskej vojny v Angole.

Thajská polícia ho v spolupráci s americkými agentmi zatkla v marci. Súd musí teraz rozhodnúť, či existuje dostatok dôkazov na jeho vydanie do Spojených USA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu