Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Jeruzalemčania sa stále viac boja ultraortodoxných židov

Jeruzalem
Jeruzalem

JERUZALEM - V Jeruzaleme sa v posledných týždňoch množia útoky ultraortodoxných židov na ľudí, ktorí nezodpovedajú ich predstave o usporiadanom živote a správaní.

Viacero ľudí, prevažne žien, ktoré v poslednom čase takzvané "komandá cudnosti" napadli alebo sa im vyhrážali, sa podľa agentúry AFP obáva o svoj život. "Kto ma ochráni pred tým, aby ma zabili?" posťažovala sa 28-ročná žena, ktorá sa z obavy o svoj život predstavila len ako M.

Pred dvoma týždňami ju oltraortodoxní ochrancovia mravnosti zbili, zviazali a vyhrážali sa jej zabitím, ak sa neodsťahuje zo štvrte obývanej prevažne ultraortodoxnými židmi.

Útok odôvodnili jej nemorálnym správaním. Presnejšie svoje výhrady voči M. nepopísali, pričom nemorálne správanie v poňatí ultraortodoxných môže znamenať hocičo, od nevhodného oblečenia až po náhodné stretnutie s mužom.

Podľa týchto striktných pravidiel musia mať ženy zahalené celé telo. Na to v júni doplatila len 14-ročná Mea Šarimová. Neznalá miestnych pomerov, vyšla von len v tričku a krátkych nohaviciach. Jej púť po uličkách ultraortodoxnej štvrte sa skončila v nemocnici po tom, čo ju jeden z okoloidúcich polial kyselinou.

Nie práve najkrajšie spomienky na návštevu Jeruzalema má aj 52-ročná Američanka. Pred dvoma rokmi ju v autobuse brutálne dobili štyria ultraortodoxní židia. Previnila sa tým, že sa odmietla premiestniť do zadnej časti autobusu a napriek výzvam ochrancov mravnej čistoty zostala sedieť v prednej, "mužskej" časti autobusu.

Častým cieľom ultraortodoxných sú aj obchody. Nedávno podpálili obchod s oblečením, v ktorom boli na pultoch aj "nemorálne" odevy. Pred obchodom s elektronikou v mestskej časti Mea Šarim stojí denno-denne muž, ktorý rozdáva ľuďom letáky vyzývajúce ich, aby do obchodu nevstupovali. Na zariadeniach, ktoré sa v obchode predávajú, sa dajú podľa neho sledovať aj neslušné filmy, čomu treba zabrániť.

"Budeme bojovať, až kým tieto nečisté prístroje neprestanú predávať," hovorí novinárom. "Nič ich nezastaví," hovorí rezignovane predavač David, ktorý je sám ortodoxným Židom, s takýmito praktikami však nesúhlasí.

Jeruzalemskí ochrancovia mravnosti protestujú, často násilnými metódami, proti množstvu ďalších "nemorálnych" vecí, vrátane napríklad kín či verejných plavární.

Podľa Menyho Schwartza, riaditeľa jeruzalemskej ultraortodoxnej rozhlasovej stanice Kol Charedi, pôsobia "komandá cudnosti" v uliciach mesta už dlhé roky, navyše s plnou podporou duchovných. "V posledných týždňoch sme boli svedkami niekoľkých excesov," komentuje posledné udalosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu