Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Spojené štáty vyhostili veľvyslanca

WASHINGTON - Americké úrady nariadili vyhostenie bolívijského veľvyslanca v Spojených štátoch amerických po tom, ako táto juhoamerická krajina vyhostila amerického veľvyslanca, informoval predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

Podľa neho veľvyslanca Gustava Guzmána predvolali vo štvrtok na ministerstvo, kde mu oznámili, že musí opustiť krajinu v rámci reakcie na bolívijské vyhostenie amerického veľvyslanca Philipa Goldberga, ku ktorému došlo deň predtým. Pred oficiálnym vyhlásením ministerstva o tom informoval diplomatický zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

Už skôr v ten istý deň americké ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že bolívijský prezident Evo Morales urobil "hrubú chybu, ktorá vážne poškodila" vzťahy so Spojenými štátmi americkými, keď vyhostil veľvyslanca USA. "Konanie prezidenta Moralesa je hrubou chybou, ktorá vážne porušila bilaterálne vzťahy," uviedol vtedy hovorca rezortu Sean McCormack vo vyhlásení.

Morales v stredu označil amerického veľvyslanca Philipa Goldberga za neželanú osobu, pričom diplomata obvinil z podporovania rozvratu krajiny a šírenia separatizmu. "Požiadal som nášho ministra zahraničia, aby veľvyslanca... informoval o rozhodnutí národnej vlády a prezidenta, aby sa okamžite vrátil späť do svojej krajiny," povedal Morales. Vzťahy bolívijského prezidenta s americkým veľvyslancom boli chladné už od Goldbergovho príchodu do krajiny v roku 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu