Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Indiáni oslavujú zrušenie kontroverzných zákonov

Alan García Zobraziť galériu (2)
Alan García

LIMA - Tisíce domorodých obyvateľov Peru v piatok oslavovali víťazstvo nad vládou prezidenta Alana Garcíu po tom, ako tamojší Kongres zrušil platnosť sporných zákonov, ktoré vyvolali rozsiahle protesty kmeňov v amazonskej oblasti.

Členovia jednokomorového zhromaždenia po trojhodinovej rozprave hlasovali v pomere 66 ku 29 za anulovanie dvojice dokumentov, ktoré mali uľahčiť predaj indiánskej pôdy a podporiť tým investície.

Prezident García v stredu varoval, že zrušenie zákonov bude "veľmi vážnou, historickou chybou" a státisíce obyvateľov "odsúdi k chudobe, vylúčeniu a marginalizácii".

"Je to znamením nového úsvitu pre amazonské národy," vyhlásil vodca Medzietnického združenia peruánskeho pralesa Alberto Pizango. Približne 12 tisíc Peruáncov zo 65 kmeňov predtým okupovalo ropné vrty a elektrárne v povodí Amazonu, kde sa podľa ekonómov nachádza drevo a nerastné suroviny za 3,5 miliardy dolárov.

Protesty sa začali 9. augusta a trvali až do stredajšieho večera, keď organizátori pristúpili na 48-hodinové prímerie. Rozhodli sa tak po tom, ako predseda Kongresu prisľúbil prehodnotenie kontroverzných zákonov.

Vodcovia domorodých kmeňov tvrdia, že zákony s nimi nikto nekonzultoval a v skutočnosti sú zamerané na dosiahnutie zisku z dohody o voľnom obchode s USA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu