Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Karadžiča prevezú do Haagu najskôr v stredu

BELEHRAD - Bývalého vodcu bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča prevezú do Haagu najskôr v stredu alebo štvrtok.

V rozhovore pre denník Večernje Novosti to povedal jeho právnik Svetozar Vujačič. Odmietol sa však bližšie vyjadriť k odvolaniu proti Karadžičovmu vydaniu Medzinárodné trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu, ktoré mal podať v piatok.

"Nemôžem vám povedať, čo je napísané v odvolaní ani z ktorej pošty a kedy sme ho poslali," vyhlásil Vujačič. V prípade, že srbský súd odvolanie dostane do rúk, zíde sa porota sudcov, ktorí o ňom do troch dní rozhodnú.

Potom rozhodnutie odovzdajú srbskej vláde, ktorá podpíše a vydá konečné nariadenie o extradícii zatknutého. Advokát Vujačič už v predchádzajúcich dňoch upozorňoval, že plánuje odoslať Karadžičovo odvolanie súdu päť minút pred zatvorením pôšt v Srbsku o 20.00 h SELČ a to z toho najodľahlejšieho miesta v krajine, aby čo najdlhšie zadržiaval vydanie obvineného zo Srbska.

Denník Politika v sobotu informoval, že Vujačič mu potvrdil podanie odvolania. Bývalý srbský premiér Vojislav Koštunica kritizoval v nedeľu ICTY s tým, že tento tribunál nezaručuje spravodlivosť.

"Nemôžete žiadať Srbsko, aby posielalo Srbov do Haagu, keďže tento tribunál prehlasuje za nevinných tých, ktorí jednoznačne spáchali zločiny voči Srbom," povedal pre denník Glas.

Koštunica tak reagoval na rozhodnutie ICTY, ktorý minulý mesiac oslobodil veliteľa bosnianskych moslimských jednotiek Nasera Oriča. Proti zadržaniu a vydaniu Karadžiča sa v Srbsku denne konajú demonštrácie a nacionalistická opozícia pripravuje na utorok veľké protestné zhromaždenie v Belehrade.

ICTY Karadžiča obžaloval z 11 zločinov vrátane genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Po 13 rokoch na úteku ho srbské bezpečnostné sily zadržali v pondelok v belehradskom autobuse. Tajná služba mu bola údajne na stope už niekoľko týždňov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu