Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na oslobodení Betancourtovej sa podieľal aj Mossad

Ingrid Betancourtová
Ingrid Betancourtová (Zdroj: SITA)

Madrid - Na operácii, ktorá viedla k oslobodeniu francúzsko-kolumbijskej političky Íngrid Betancourtovej z rúk ľavicových povstalcov, sa podieľala aj izraelská tajná služba Mossad.

V nedeľu to napísal španielsky denník Vanguardia s tým, že na oslobodení spolupracovali americká, francúzska a izraelská tajná služba. "Mossad a americká a francúzska tajná služba spolupracovali vyše roka s kolumbijskými úradmi na vypracovaní plánu," tvrdí denník s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Mossadu.

Každá zo zainteresovaných tajných služieb mala údajne vlastné dôvody na zapojenie sa do operácie. Betancourtová má aj francúzsku národnosť, medzi oslobodenými boli aj Američania a Izrael sa snaží zachovať čo najlepšie vzťahy s Kolumbiou aj USA.

Účasť Mossadu podľa denníka pozostávala v tom, že dvaja jeho agenti, ktorí sa nepoznali, prenikli do radov povstalcov z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). "Obaja prenikli do štruktúr skupiny tak efektívne, že v konečnom dôsledku kontrolovali, čo FARC vie a čo nie," napísal Vanguardia.

Americká tajná služba podľa denníka lokalizovala tábor, v ktorom sa rukojemníci nachádzali, pomocou bezpilotného špionážneho lietadla. Povstalci z FARC uniesli bývalú kolumbijskú senátorku vo februári 2002, keď kandidovala za prezidentku.

Na slobodu sa dostala spolu s 3 americkými a 11 kolumbijskými rukojemníkmi 2. júla v rámci operácie kolumbijskej armády, pri ktorej nepadol ani jeden výstrel. Celkovo ľavicoví rebeli zadržiavajú vyše 700 osôb.

Bogota, Spojené štáty i Európska únia považujú FARC za teroristickú skupinu a drogový kartel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu