Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Betancourtová prežila väznenie v zdraví

Ingrid Betancourtová
Ingrid Betancourtová (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Šesť rokov v zajatí kolumbijských marxistických povstalcov nezanechalo na zdraví Íngrid Betancourtovej žiadne trvalé následky.

Bývalá rukojemníčka to oznámila v sobotu po tom, ako sa podrobila rozsiahlym zdravotným testom v parížskej vojenskej nemocnici Val-de-Grâce. Betancourtová sa vrátila do Francúzska v piatok, dva dni po úspešnej operácii kolumbijských síl, ktorým sa podarilo oslobodiť 15 zajatcov.

"Lekári ma zasypali dobrými správami. Celé tie roky som mala mnoho starostí. Teraz som úplne šťastná," uviedla 46-ročná Betancourtová pre televíznu stanicu France 3. Výsledok zdravotnej prehliadky ju podľa vlastných slov "veľmi, veľmi prekvapil". Betancourtovej sestra Astrid predtým informovala tlačovú agentúru AFP, že výsledky testov sú "uspokojivé", pričom však zdôraznila, že lekári odporučili bývalej rukojemníčke oddych.

Íngrid Betancourtová po svojom oslobodení poskytla mnoho rozhovorov a zúčastňovala sa na tlačových konferenciách a oficiálnych recepciách. Ako uviedla, ďalších niekoľko dní vo Francúzsku chce stráviť so svojimi deťmi.

Napriek priaznivému vyjadreniu lekárov Betancourtová priznala psychické problémy, ktoré opísala príkladom z piatkovej noci, keď jej syn nechtiac zhasol svetlo v hotelovej kúpeľni. "Ocitla som sa v kúpeľni... v úplnej tme a zabudla som, kde som. Vyľakala som sa a povedala som si: Pane Bože, oni sa vrátili."

V predošlom rozhlasovom rozhovore uviedla, že tri zo šiestich rokov v zajatí strávila spútaná reťazami.

Povstalci Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) uniesli bývalú kolumbijskú senátorku vo februári 2002, keď kandidovala za prezidentku.

Na slobodu sa dostala spolu s 3 americkými a 11 kolumbijskými rukojemníkmi v rámci operácie kolumbijskej armády, pri ktorej nepadol ani jeden výstrel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu