Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Le Penová prisľúbila Francúzom v prípade víťazstva RN vládu národnej jednoty

Marine Le Penová Zobraziť galériu (2)
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

PARÍŽ- Krajne pravicová francúzska strana Národné združenie (RN) by v prípade víťazstva v predčasných parlamentných voľbách vytvorila "vládu národnej jednoty". Uviedla to v piatok francúzska politička Marine Le Penová.

"Máme možnosť vyhrať tieto voľby a vytvoriť vládu národnej jednoty.... Potrebujeme vytiahnuť Francúzsko zo zabehnutých koľají," uviedla Le Penová, neúspešná prezidentská kandidátka z rokov 2012, 2017 a 2022."Zhromaždíme všetkých Francúzov, ktorí si uvedomujú katastrofálnu situáciu v našej krajine," pokračovala. Dodala, že keď nadíde čas, bude na lídrovi RN Jordanovi Bardellovi, aby si "vybral svoj tím".

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (2)
Marine Le Penová  (Zdroj: SITA/AP/Valentina Petrova)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil rozpustenie Národného zhromaždenia a predčasné parlamentné voľby na 30. júna a 7. júla krátko po zverejnení predbežných výsledkov eurovolieb v nedeľu večer. Víťazom vo Francúzsku sa totiž stalo krajne pravicové RN Marine Le Penovej, ktoré výrazne porazilo Macronovu centristickú koalíciu.

Bardella (28) prevzal post predsedu v strane RN od Le Penovej v roku 2022. Neúspešná prezidentská kandidátka sa v uplynulých rokoch snažila zbaviť stranu rasistickej a antisemitskej stopy, ktorú zanechal jej otec a spoluzakladateľ strany Jean-Marie Le Pen.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoMarine Le PenováNárodná jednota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu