Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Voľby zasadili tvrdú ranu tradičným stranám! Veľký úspech nacionalistov: V TOMTO budú chcieť pritvrdiť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, SITA/AP/Joerg Carstensen/dpa, SITA/AP/Lewis Joly)

BRUSEL - Voľby do Európskeho parlamentu zasadili ranu tradičným politickým silám starého kontinentu a posilnili nacionalistické a populistické prúdy. To môže podľa niektorých analytikov a popredných svetových médií viesť k pritvrdzovaniu migračnej politiky a podkopať ambiciózne klimatické plány. Výrazné posuny doprava zaznamenali aj kľúčové krajiny ako Francúzsko či Nemecko.

"Výsledok ukázal, že obsadenie parlamentu 27-členného bloku sa jasne posunulo doprava," napísala agentúra AP, ktorá voľby označila za znepokojivý signál pre tradičné strany únie. Podľa agentúry Bloomberg sa teraz nad ambicióznymi klimatickými plánmi EÚ vznášajú otázniky, zatiaľ čo posilnenie krajnej pravice by mohlo viesť k pritvrdzovaniu imigračnej politiky. Podobne hodnotil vyústenie denník New York Times, ktorý však zdôrazňuje, že stredové politické skupiny budú mať v europarlamente naďalej väčšinu.

Historicky úspech Le Penovej

Vo Francúzsku dosiahlo Národné združenie (RN) Marine Le Penovej historický úspech, keď získalo 31,5 percenta hlasov a 30 mandátov. Táto krajne pravicová strana sa stavia proti európskej integrácii a proti imigrácii. V posledných voľbách do EP bolo Národné združenie prvé so ziskom 23,3 percenta hlasov a malo v EP 18 z celkových 79 mandátov pre Francúzsko.

Marine Le Penová a Jordan Bardella
Zobraziť galériu (4)
Marine Le Penová a Jordan Bardella  (Zdroj: SITA/AP/Lewis Joly)

Na druhej strane, koalícia podporujúca prezidenta Emmanuela Macrona získala len 14,5 percenta hlasov, čo viedlo Macrona k rozpusteniu parlamentu a vyhláseniu predčasných volieb. Macronov krok je vnímaný ako veľmi riskantný, keďže existuje reálna šanca, že voľby vyhrá RN a Francúzsko by mohlo mať krajne pravicového premiéra Jordana Bardellu.

Po predčasných voľbách volajú aj v Nemecku

V Nemecku vyhrala opozičná konzervatívna únia CDU/CSU s 30 percentami hlasov. Pravica populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa umiestnila na druhom mieste so ziskom 15,9 percenta hlasov, čo viedlo k volaniam po predčasných parlamentných voľbách. Scholzova vláda totiž zaznamenala výrazný pokles podpory, pričom sociálni demokrati získali len 13,9 percenta hlasov.

V roku 2015 po rozkole v strane sa AfD začala profilovať ako protiimigrantská a začala ťažiť z kritiky migračnej politiky kancelárky Angely Merkelovej. Od členov strany sú občas počuť aj antisemitské a nacistické výroky a strana sa netají väzbami na Rusko. Napriek škandálom získala strana 15 mandátov. V minulých voľbách do EP sa strana umiestnila na štvrtom mieste a mala 9 europoslancov.

Poslanci za AfD oslavujú
Zobraziť galériu (4)
Poslanci za AfD oslavujú  (Zdroj: SITA/AP/Joerg Carstensen/dpa)

V Rakúsku podľa očakávaní

V Rakúsku v nedeľu podľa očakávaní zvíťazila pravicová populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Viacero politikov FPÖ má pritom blízko k niektorým zoskupeniam, ktoré sú považované za pravicovo extrémistické. Voľby strana vyhrala s 25,7 percenta pred vládnymi ľudovcami (ÖVP) a získala šesť mandátov. Doteraz mali v europarlamente tri mandáty z celkových 19 pre Rakúsko.

Taliansko bude mať v EÚ kľúčovú úlohu

V Taliansku ovládla voľby krajne pravicová strana Bratia Talianska (FdI) premiérky Giorgie Meloniovej, ktorá získala takmer 29 percent hlasov. Meloniová vyhlásila, že výsledky volieb ukazujú potrebu pragmatickejšej politiky v Európe. Povedala tiež, že Taliansko bude zohrávať kľúčovú úlohu v EÚ po tom, ako strany talianskej vládnej koalície získali spolu viac ako 47 % hlasov talianskych voličov.

Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (4)
Giorgia Meloniová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Podľa Pavla nemožno prehliadať nárast podpory extrémistov

Podľa českého prezidenta Petra Pavla nemožno prehliadať nárast podpory extrémistov v Európe. Napísal to v pondelok na sociálnej sieti X v reakcii na výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP). Verí, že základné hodnoty smerovania EÚ sa nezmenia.

"Čo nemôžeme prehliadať, je nárast podpory extrémistov v Európe. Musíme tieto hlasy vnímať a premýšľať, prečo sa to deje. Verím ale, že základné hodnotové smerovanie Európskej únie v otázkach bezpečnosti alebo demokracie sa po týchto voľbách nezmení," napísal český prezident.

Voľby do EP v Česku vyhralo hnutie ANO so ziskom 26,14 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila koalícia SPOLU s 22,27 percentami, tretia bola koalícia Přísaha a Motoristé s 10,26 percentami. Celkom vo voľbách uspelo sedem politických zoskupení

Najväčšou frakciou zostáva EPP

V rámci EÚ ako celku voľby vyhrala Európska ľudová strana (EPP) nasledovaná socialistami a demokratmi (S&D) a liberálmi z Obnovme Európu (RE). To,že vo voľbách posilnili sily označované ako extrémne pravicové alebo euroskeptické, môže podľa politológov tiež znamenať komplikovanejšie hľadanie kompromisu a prijímanie niektorej novej legislatívy.

Vyhlásenie oficiálnych výsledkov eurovolieb 2024 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Viac o téme: NemeckoFrancúzskoRakúskoAfDMarie Le PennováVoľby do Európskeho parlamentu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu