Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Masívna explózia otriasla zariadením SpaceX! VIDEO Raketu za pár sekúnd zachvátili plamene

(Zdroj: Youtube/NASASpaceflight)

TEXAS - Celý svet úpenlivo čaká na štvrtý ostrý test najväčšej a najvýkonnejšej rakety Starship od americkej spoločnosti SpaceX. Včera však došlo k šokujúcej udalosti. V americkom Texase mal vybuchnúť raketový motor spoločnosti SpaceX.

Tento víkend mala spoločnosť SpaceX testovať jeden z najpokročilejších raketových motorov Raptor v testovacom kompelexe McGregore v americkom Texase. Ten v súčanosti dosahuje čoraz lepšie hodnoty, avšak ešte stále prechádza vývojom. Možno aj preto dopadol podľa portáli Interesting Engineering tento test neúspechom a došlo k masívnej explózii v dôsledku čoho raketa za pár sekúnd zachvátili plamene.

Dokazujú to aj zábery NASASpaceflight. Približne po 16 hodine miestneho času sa mal začať test. Po pár sekundách od zapálenia motora sa motor vypne a následne raketu obklopí para. Keď sa para, ktorá obklopuje testovaciu vežu rozptýli, motor začne horieť a plamene sa začnú šíriť hore, kde dôjde k ďalšiemu, zdanlivo silnejšiemu výbuchu. 

Ako informuje portál fontech.sk, podľa Muska to ďalší štart rakety Starship neovplyvní. Tá už totiž svoje potrebné motory dostala a prešla aj potrebnými testami, ktoré sú súčasťou predletových príprav. Čo presnej sa pri výbuchu stalo však nie je známe. Firma sa k incidentu nevyjadrila a nie je vylúčené, že sa ani oficiálne nevyjadrí.

Ďalší štart megarakety bude o chvíľu

Najvýkonnejšia raketa na svete Starship sa chystá na svoj ďalší testovací let 5. júna, oznámila v piatok americká súkromná spoločnosť SpaceX. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Štartovacie okno sa otvorí o 07.00 h miestneho času (14.00 h SELČ), pričom sa stále čaká na súhlas regulačných orgánov. Starbase, vlastný kozmodróm spoločnosti SpaceX, sa nachádza v oblasti Boca Chica v štáte Texas.

Pôjde o štvrtý test tejto megarakety, ktorá je dôležitá pre plány NASA na pristátie astronautov na Mesiaci v tomto desaťročí, ako aj pre nádeje šéfa SpaceX Elona Muska na prípadnú kolonizáciu planéty Mars. Tri predchádzajúce pokusy sa skončili zničením rakety, čo je podľa vyjadrenia spoločnosti SpaceX prijateľná cena za rýchly vývoj metódou pokus-omyl. "Pri štvrtom letovom teste presunieme pozornosť z dosiahnutia obežnej dráhy na preukázanie schopnosti návratu a opätovného použitia systémov Starship a Super Heavy," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti SpaceX.

Viac o téme: ExplóziaRaketaPlameneSpaceX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu