Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Severná Kórea sa pravdepodobne chystá na vypustenie ďalšieho vojenského satelitu

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL - Severná Kórea sa pravdepodobne chystá na vypustenie svojho druhého vojenského satelitu na obežnú dráhu Zeme. Uviedol to v piatok predstaviteľ juhokórejskej armády s odvolaním na informácie spravodajských služieb, píše o tom správa agentúry Reuters.

Aktivity KĽDR pozorne monitorujú spravodajské služby Južnej Kórey a Spojených štátov, povedal predstaviteľ juhokórejskej armády. Dodal, že aktivitu zaznamenali na severozápade krajiny, kde sídli hlavné severokórejské centrum pre vesmírne lety. Ďalšie detaily neposkytol.

archívne video

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

Severná Kórea vypustila svoju prvú špionážnu družicu vlani. Podľa severokórejských štátnych médií sa satelitu podarilo zhotoviť snímky Bieleho domu, Pentagónu a amerických lietadlových lodí na námornej základni v meste Norfolk, ktoré si prezrel vodca KĽDR Kim Čong-un. Fotografie zhotovené družicou však nezverejnili.

Pchjongjang tvrdí, že potrebuje špionážny satelit, aby mohol reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Washingtonu.

Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea vlani odsúdili štart severokórejskej rakety so špionážnym satelitom, ktorým KĽDR podľa nich porušila niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcich Pchjongjangu vypúšťať balistické rakety akéhokoľvek doletu.

Viac o téme: VesmírVypustenieSeverná KóreaVojenský satelit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu