Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Koniec mierovým časom: Švédsko sa pripravuje na vojnu s Ruskom! Putinova propagandistka vyzýva na útok

Margarita Simonjanová je vernou spolupracovníčkou Vladimira Putina.
Margarita Simonjanová je vernou spolupracovníčkou Vladimira Putina. (Zdroj: profimedia.sk)

ŠTOKHOLM - Švédsky ostrov Gotland je strategický bod v Baltskom mori – len 250 kilometrov severne od ruskej exklávy Kaliningrad a nachádza sa medzi pevninským Švédskom a Lotyšskom.

So vstupom Švédska a teda Gotlandu do NATO je Baltské more úplne v rukách obrannej aliancie. V analýze strategickej dôležitosti ostrova Atlantic Council sa uvádza: "Schopnosť rýchlo brániť a reagovať na ozbrojený ruský letecký útok na Gotland je kľúčom k zabezpečeniu Baltského mora."

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 819 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Plukovník Magnus Frykvall, veliteľ práporu Gotland, tiež potvrdzuje, že hrozba je skutočná. Len tri mesiace po ruskej invázii na Ukrajinu (2022) uviedol: „Vzhľadom na súčasnú situáciu potrebujeme vybudovať väčšiu a lepšiu vojenskú kapacitu. Na Gotlande bude viac vojakov a viac aktivít.“

Putinovým cieľom je získať kontrolu nad Baltským morom

Šéf švédskej armády Micael Biden (59) teraz v rozhovore pre „ RND “ nachádza jasné slová: Vojna na Ukrajine zmenila politickú situáciu v Európe a Švédsko „muselo masívne prezbrojiť Gotland“. "Boli časy, keď sme znížili našu vojenskú prítomnosť na Gotlande do bodu, keď sme tam mali len dobrovoľnú domácu gardu," povedal Biden. Švédsky vrchný veliteľ dal jasne najavo: "Tieto pokojné časy sa skončili."

„Teraz zabezpečujeme ostrov trvalo umiestnenými jednotkami a dočasne tam privádzame ďalšie sily, ak sa situácia nebezpečenstva zvýši. Kto ovláda Gotland, ovláda Baltské more,“ povedal Biden.

Čo to znamená?

Ak Putin napadne Gotland, môže ohroziť krajiny NATO z mora. To by bol koniec mieru a stability v severských a pobaltských regiónoch.

Biden si je istý, že „Putin má dokonca obe oči na Gotlande. Putinovým cieľom je získať kontrolu nad Baltským morom. ...Rusi pozorne sledujú, čo sa deje na vstupoch a výstupoch z Baltského mora".

Pre Putina je Baltské more rovnako dôležité, „ako je pre nás dôležité, aby zostalo otvorené a bezpečné. Ak Rusko prevezme kontrolu a utesní Baltské more, bude to mať obrovský vplyv na naše životy".

Margarita Simonjanová chce dať švédsku lekciu

Šéfka ruskej štátnej televízie RT Margarita Simonjanová v programe ruského propagandistu Vladimira Solovjova uviedla, že chce dať Švédsku lekciu. Skoro to znie, ako keby plánovala anektovať škandinávsku krajinu a zabezpečiť si tak vďaku Švédov: „Musíme využiť túto chvíľu na to, aby sme dali Švédsku lekciu, aby o 200 rokov stále spoločne hovorili ‚Ďakujem veľmi pekne, nikam nejdeme´."

Viac o téme: RuskoŠvédskoBaltské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu