Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

USA zaznamenali druhý prípad vtáčej chrípky u človeka po kontakte s dojnicami

Vírus H5N1
Vírus H5N1 (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - V Spojených štátoch bol od konca marca potvrdený druhý prípad vtáčej chrípky u človeka po kontakte s infikovanými dojnicami. Oznámilo to v stredu americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), píše správa z agentúry Reuters.

Nákaza vtáčou chrípkou (H5N1) bola zaznamenaná u zamestnanca mliečnej farmy v americkom štáte Michigan. CDC informovalo, že riziko pre širokú verejnosť zostáva naďalej veľmi nízke.

archívne video

Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, hovorí o súvisloti Parkinsonovej choroby a gamblingu

V apríli bol tento vírus potvrdený u osoby z Texasu, ktorá sa podľa amerických úradov nakazila pri kontakte s kravou. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) išlo pravdepodobne o prvú nákazu človeka podtypom H5N1 chrípkového vírusu A prostredníctvom kontaktu s infikovaným cicavcom.

Michigan a Texas patria medzi deväť amerických štátov, ktoré zaznamenali vtáčiu chrípku v stádach dojníc. Nakazená osoba v Michigane mala podobne ako infikovaný v Texase len mierne príznaky ochorenia, uviedli miestne úrady. Dodali, že zamestnanec mliečnej farmy v Michigane bol pravidelne vystavený kontaktu s hospodárskymi zvieratami nakazenými vtáčou chrípkou.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva sa domnieva, že hlavným prenášačom vírusu môže byť nepasterizované mlieko, presná príčina však zatiaľ nie je známa. Tamojšie úrady ubezpečujú, že mlieko predávané v obchodoch je bezpečné, pretože pasterizácia vírus účinne ničí. V súčasnosti neexistujú dôkazy o prenose podtypu chrípkového vírusu H5N1 medzi ľuďmi.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaČlovekUSADojnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu