Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Poslanec Mackinlay, ktorý pre infekciu prišiel o končatiny, sa vrátil

Craig Mackinlay Zobraziť galériu (3)
Craig Mackinlay (Zdroj: SITA/Jordan Pettitt/PA via AP)

LONDÝN - Poslanec britského parlamentu Craig Mackinlay sa v stredu vrátil na zasadnutie Dolnej snemovne päť mesiacov po tom, ako v dôsledku vážnej infekcie prišiel o ruky a nohy. Členovia snemovne 57-ročného Mackinlayho privítali potleskom v stoji, informujeme podľa agentúry Reuters a stanice BBC.

Konzervatívec Mackinlay uviedol, že chce byť známy ako prvý "bionický" poslanec, ktorý sa do snemovne vrátil s protézami rúk a nôh. "Je to pre mňa veľmi dojemný deň," povedal a vtipne pripomenul, že porušuje pravidlá obliekania britského parlamentu, pretože má obuté tenisky a nemá sako. Britský premiér Rishi Sunak McKinlayho označil za inšpiráciu a predseda Dolnej snemovne Lindsay Hoyle uviedol, že táto chvíľa patrí jemu (Mackinlaymu).

Craig Mackinlay
Zobraziť galériu (3)
Craig Mackinlay  (Zdroj: SITA/Jordan Pettitt/PA via AP)

Samotný poslanec uviedol, že bude vyvíjať úsilie na zabezpečenie včasnej diagnostiky sepsy. Ťažká infekcia (ľudovo "otrava krvi") je sprevádzaná systémovými prejavmi zápalu a prehnanou aktiváciou zápalových mechanizmov. Mackinlay vlani 27. septembra pocítil náhle zhoršenie zdravotného stavu. Jeho manželka Kati, ktorá je lekárnička mu zmerala mu teplotu a tlak. Ráno si všimla, že má studené ruky a necítila pulz. Bol prevezený do nemocnice v septickom šoku a jeho telo nadobudlo modrú farbu.

Craig Mackinlay
Zobraziť galériu (3)
Craig Mackinlay  (Zdroj: SITA/Jordan Pettitt/PA via AP)

Bol v kóme

Na 16 dní ho uviedli do kómy, ruky a nohy mu sčernali. Pre BBC uviedol, že lekári mu dávali päťpercentnú šancu na prežitie. V decembri mu amputovali všetky štyri končatiny a musel sa učiť znova chodiť. "Podarilo sa im zachrániť (ruky) od lakťov a (nohy) od kolien," uviedol. Takisto podľa svojich slov počas rehabilitácie zažíval náročné a frustrujúce chvíle a poďakoval sa manželke.

Mackinlay je poslancom za obvod South Thanet v grófstve Kent na juhovýchode Anglicka. Uviedol, že v najbližších voľbách sa plánuje uchádzať o znovuzvolenie. South Thanet má by premenovaný na Thanet East, dodáva BBC.

Viac o téme: KončatinyInfekciaBritániaCraig Mackinlay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu