Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

USA nepovažujú izraelské ťaženie v Pásme Gazy za genocídu Palestínčanov: Prvý zahraničný zamestnanec OSN zomrel vo vojne

Palestínčania hľadajú preživších po izraelskom leteckom útoku na obytnú budovu rodiny Karaja v utečeneckom tábore Nusseirat v centrálnej časti pásma Gazy v utorok 14. mája 2024.
Palestínčania hľadajú preživších po izraelskom leteckom útoku na obytnú budovu rodiny Karaja v utečeneckom tábore Nusseirat v centrálnej časti pásma Gazy v utorok 14. mája 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ismael Abu Dayyah)

WASHINGTON/TEL AVIV - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjanie Palestínčanov v Pásme Gazy izraelskou armádou, ktorá vedie vojnu proti militantnému hnutiu Hamas, za genocídu. V pondelok to uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, informuje agentúra Reuters.

Spojené štáty podľa Sullivana chcú, aby bol Hamas vo vojne porazený. Zároveň však tvrdia, že plánovaná invázia v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, ktoré Izrael považuje za poslednú baštu Hamasu, by bola chybou. "Neveríme, že to, čo sa deje v Pásme Gazy, je genocída. Dôrazne sme sa vyjadrili, že toto tvrdenie odmietame," povedal Sullivan novinárom v Bielom dome.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Biden, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie v novembrových prezidentských voľbách, je na domácej politickej scéne za podporu Izraela ostro kritizovaný aj od svojich priaznivcov. Niektorí z nich totiž obviňujú Izrael z páchania genocídy. Vojna v Pásme Gazy si podľa tamojších úradov dosiaľ vyžiadala viac ako 35-tisíc palestínskych obetí.

Sullivan zopakoval sobotňajšie vyjadrenie Bidena a povedal, že v palestínskej enkláve by mohlo teraz nastať prímerie, ak by Hamas prepustil rukojemníkov, ktorých uniesol počas bezprecedentného útoku na juh Izraela zo 7. októbra 2023, kde palestínske komandá zabili približne 1170 ľudí, väčšinou civilistov.

Medzinárodné spoločenstvo by malo vyzvať Hamas, aby sa vrátil k rokovaciemu stolu a prijal dohodu o prímerí a výmene zajatcov, uviedol Sullivan. Doterajšie rokovania Hamasu a Izraela, sprostredkované Katarom, USA a Egyptom, neviedli k dohode, ktorá by umožnila zastavenie bojov.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok uviedol, že rokovania sú na mŕtvom bode a vyjadril poľutovanie nad tým, že ich najnovšie kolo v Káhire sa skončilo neúspechom. Sullivan v tejto súvislosti povedal, že Spojené štáty sa snažia o urýchlené dosiahnutie prímerie a dohody o prepustení rukojemníkov.

Vojna v Pásme Gazy si vyžiadala život prvého zahraničného zamestnanca OSN

Prvý zahraničný zamestnanec OSN zahynul v prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy pri útoku na vozidlo organizácie, oznámil v pondelok hovorca OSN. Spresnil, že auto sa dostalo pod paľbu, pri ktorej utrpel zranenia aj ďalší zamestnanec. Ich národnosť však neuviedol. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Auto, v ktorom sa obaja viezli do nemocnice, bolo jasne označené ako vozidlo OSN, upozornil hovorca. Od začiatky vojny v Pásme Gazy zahynulo takmer 200 zamestnancov OSN, doteraz všetci boli Palestínčania.

"Odsudzujem dnešný útok na humanitárny konvoj, ktorý bol na misii a zachraňoval v Gaze životy. Úprimnú sústrasť rodine zabitého humanitárneho pracovníka," napísal na sociálnej sieti X európsky komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Vojna v Pásme Gazy začala po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na juhu Izraela 7. októbra 2023. Militanti z Hamasu vtedy zabili zhruba 1170 ľudí, väčšinou civilistov. Do Gazy zároveň uniesli približne 250 rukojemníkov, z ktorých vyše sto prepustili počas týždňového prímeria na prelome novembra a decembra výmenou za 240 palestínskych väzňov.

Izrael na októbrový útok odpovedal masívnymi náletmi a pozemnou ofenzívou v Pásme Gazy. Veľká časť Pásma Gazy je v dôsledku bojov zruinovaná a jej obyvatelia sú vo veľmi zlej humanitárnej situácii.

Viac o téme: ObeťUSAOSNIzraelPásmo GazyPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu