Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

MIMORIADNY ONLINE Výbuchy otriasajú mestami Charkov a Sumy: V Charkovskej oblasti prebieha evakuácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Jedna žena prišla o život a 29 ľudí utrpelo zranenia pri sobotňajšom ostreľovaní ruského mesta Belgorod a okolitej Belgorodskej oblasti ukrajinskými silami. Na platforme Telegram to uviedol jej gubernátor Viačeslav Gladkov. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 808

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 808 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:48 Ruský prezident Vladimir Putin dekrétom odvolal Nikolaja Patruševa z funkcie tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie a na jeho miesto vymenoval Sergeja Šojgua, ktorý doteraz pôsobil ako minister obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhol vymenovať doterajšieho vicepremiéra Andreja Belousova. Vyplýva to z návrhov, ktoré šéf Kremľa zaslal hornej komore parlamentu — Rade federácie, informuje TASR na základe správ svetových agentúr.

20:30 Rusko tento rok zvýši dane pre energetický gigant Gazprom, ktorý má problémy. Rusko zvýši dane svojmu národnému energetickému gigantu napriek tomu, že spoločnosť zaznamenáva rekordné straty, napísalo 12. mája vo svojej dennej aktualizácii britské ministerstvo obrany (MO).

19:13 Sever ukrajinskej Charkovskej oblasti bezprostredne hraničiaci s Ruskom je "takmer nepretržite" pod paľbou zo strany ruských síl. Povedal to v nedeľu gubernátor tejto oblasti Oleh Synehubov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

17:15 V Charkovskej oblasti prebieha evakuácia v dôsledku zosilnenia ruských útokov. V meste Vovčansk v blízkosti ruských hraníc zostáva približne 500 ľudí. Začiatkom dňa boli hlásené dve obete vo Vovčansku a v neďalekej obci Lipce.

17:14 Spravodajca denníka Kyiv Independent počul výbuchy v Charkove okolo 16:15. Hodinu predtým letectvo hlásilo raketový útok na mesto Sumy, ktoré sa nachádza vedľa Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

15:47 David Cameron: Situácia v Charkove je „mimoriadne nebezpečná“. Cameron zdôraznil, že spojenci Kyjeva musia urobiť všetko pre to, aby pomohli. Poukázal na nedávny ročný balík 3,74 miliardy dolárov, ktorý Spojené kráľovstvo poskytlo Ukrajine, a vyzval ostatných, aby urobili to isté.

15:46 Rusko zaútočilo na 106 infraštruktúrnych zariadení na Ukrajine za jeden deň. Pri útokoch boli použité rôzne zbrane. Tisíce domácností v 7 oblastiach trpia výpadkami elektrickej energie v dôsledku ruských útokov, informovalo ministerstvo energetiky.

14:07 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruská armáda dostala pod kontrolu ďalšie štyri obce v ukrajinskej Charskovskej oblasti, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP. Ide o sídla Hutyšče, Krasne, Morochovec a Olijnykovo. Rusko v sobotu hlásilo dobytie iných piatich dedín v Charkovskej oblasti a jednej v Doneckej oblasti. Ukrajinská armáda však tvrdí, že sa jej darí zabraňovať Rusku v ďalšom postupe.

13:40 Syrskyi: Ruský pokus o prelom sa zastavil, situácia sa v niekoľkých sektoroch „rýchlo mení“.

13:01 Ruský guvernér sa snaží obviniť Ukrajinu zo zrútenia vchodu do bytového domu v Belgorode.

12:44 Najmenej sedem osôb prišlo o život v troskách viacpodlažnej budovy v ruskom meste Belgorod, ktorá sa čiastočne zrútila po zásahu ukrajinskými silami. Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na sociálnej sieti zverejnil video, na ktorom je pozorovateľné zrútenie tejto budovy. Pripomenul, že Belgorod a rovnomenná oblasť boli terčom rozsiahlych útokov ukrajinských ozbrojených síl.

12:05 Z pohraničia Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny evakuovali viac než 4000 ľudí potom, ako Rusi v piatok nečakane spustili cezhraničnú ofenzívu. Oznámil v nedeľu regionálny gubernátor Oleh Synehubov

11:31 Ruské útoky na Charkovskú oblasť za posledný deň zabili 3 ľudí a 5 zranili.

10:26 Ukrajina za posledný deň zostrelila na juhu 5 ruských bezpilotných lietadiel.

9:17 Rusko hlási požiar vo Volgogradskej ropnej rafinérii.

8:56 Z pohraničných oblastí Charkovskej oblasti bolo evakuovaných viac ako 300 ľudí.

7:04 Nočný ukrajinský dronový útok spôsobil krátky požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska, informoval v nedeľu miestny gubernátor."Požiar bol uhasený, nikto nezahynul," vyhlásil v nedeľu prostredníctvom sociálnej siete Telegram gubernátor Volgogradskej oblasti Andrej Bočarov.
Fotografie útoku zverejnil v sieti Telegram aj kanál Baza, ktorý má blízko k bezpečnostným službám.

6:23 Rusko zaútočilo na 10 komunít v oblasti Sumy.

Jeden mŕtvy a 29 zranených pri ukrajinskom ostreľovaní Belgorodskej oblasti

 Podľa Gladkov žena zomrela na následky zranení na mieste ešte pred príchodom sanitky. Medzi zranenými je aj jedno dieťa. Všetci zranení boli prevezení do nemocníc.Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že nad Belgorodskou oblasťou bolo okolo 19.20 h miestneho času (18.20 h SELČ) zostrelených 12 rakiet vypálených zo salvového raketometu RM-70 Vampire.Ruské médiá predtým informovali, že bolo vypálených najmenej 30 rakiet, ktoré spôsobili požiare v obytných štvrtiach Belgorodu.

Podľa belgorodského telegramového kanála Pepel (Popol) jedna z rakiet zasiahla vchod do domu na Ulici 60. výročia októbrovej revolúcie. Úlomok granátu údajne podľa ďalšieho kanála prerazil strechu nákupného centra City Mall.Gladkov tiež uviedol, že v dôsledku ostreľovania zhorelo šesť áut, celkovo bolo poškodených 21 áut. Poškodených bolo aj 49 bytov v 22 bytových domoch, ako aj okná v dvoch nemocniciach vrátane jednej detskej, škola a dve športové zariadenia.Ukrajinská strana tieto informácie bezprostredne nekomentovala.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu