Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zmarený atentát na Petra Pellegriniho? Web Českej tlačovej kancelárie napadli hackeri

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

PRAHA - Webové stránky Českej tlačovej kancelárie (ČTK) v utorok napadli hackeri. Vydali niekoľko falošných správ, pričom jedna z nich sa týkala zmareného atentátu na zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho. Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) a ďalšie úrady. Upozornil na to český Deník N.

Vymyslené správy sa podľa servera objavili na webe České noviny okolo 11.00 h. Tvrdilo sa v nich, že Česko zabránilo atentátu na Pellegriniho, ktorý údajne plánoval ukrajinský diplomat v Česku.

archívne video

Český festival ovládli HACKERI: Na pódiu sa objavili podivné symboly! (Zdroj: TikTok)

"V súvislosti s organizáciou atentátu na slovenského prezidenta Petra Pellegriniho na území Českej republiky ukrajinským občanom Maruničom V. je pán Vitalij Usatyj, chargé d'affaires Ukrajiny v ČR, vyhlásený za personu non grata," citoval Deník N z už odstránenej správy na webe ČTK.

Pravdivosť informácií odmietlo české ministerstvo zahraničných vecí. "Rezolútne popierame, že je to pravda. Ide o dezinformáciu, podľa našich informácií nejde o autentické spravodajstvo ČTK," povedal hovorca rezortu Daniel Drake. Neskôr autenticitu správ poprela aj agentúra. Uviedla, že vymyslené správy boli dve a nepochádzajú z jej produkcie.

Viac o téme: WebČeskoHackeriČTKPeter PellegriniKybernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu