Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ukrajine hrozí prielom obrany: TOTO sú jej tri najväčšie slabiny!

Vojenský expert skúma miesto ruského bombového útoku, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí v meste Charkov. Zobraziť galériu (5)
Vojenský expert skúma miesto ruského bombového útoku, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí v meste Charkov. (Zdroj: TASR/AP/Andrii Marienko)

KYJEV - Tri najkritickejšie výzvy pre Ukrajinu sú zrejmé už mesiace. Ide o nedostatok munície, nedostatok dobre vycvičených jednotiek a degradovaná protivzdušná obrana. Najvyšší ukrajinský vojenský veliteľ vydal pochmúrne hodnotenie pozícií armády na východnom fronte. Západní vojenskí odborníci tiež očakávajú v nasledujúcich týždňoch posilnenie ruských raketových a dronových útokov na Ukrajinu, kým dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Snemovňou reprezentantov.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 787 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

 „Napriek značným stratám nepriateľ zvyšuje svoje úsilie používaním nových jednotiek na obrnených vozidlách, vďaka čomu pravidelne dosahuje taktické zisky,“ povedal americký generál Christopher Cavoli. Prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer opäť varoval, že meškanie americkej pomoci prehlbuje výzvy na fronte a uviedol, že najnovšie informácie od ukrajinských tajných služieb naznačujú, že Kremeľ sa pripravuje na nejakú veľkú ofenzívu koncom jari alebo začiatkom leta.

Tri najkritickejšie výzvy pre Ukrajinu sú nedostatok munície, nedostatok dobre vycvičených jednotiek a zmenšujúca sa protivzdušná obrana, informuje The New York Times. Teraz, keď Rusko zintenzívňuje svoje útoky, každý jednotlivý problém zvyšuje riziko, že ruské sily prerazia ukrajinskú obranu.

Ukrajine hrozí prielom obrany:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Ak jedna strana môže strieľať a druhá strana nemôže streľbu opätovať, tak strana, ktorá nemôže strieľať naspäť, prehrá," povedal generál Cavoli. „Ak nebudeme pokračovať v podpore Ukrajiny, Ukrajina by mohla prehrať,“ doplnil.

Nevyhnutné je použitie raketových systémov a veľkých zbraní, ako sú húfnice, ktoré nie sú ovplyvnené počasím a sú menej náchylné ako drony. Majú väčší dosah a väčšiu ničivú silu. Aj keď drony výrazne zmenili bojisko a často zmenili akýkoľvek pokus prejsť otvoreným terénom na samovražednú misiu, majú svoje limity.

Ukrajine hrozí prielom obrany:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

„Drony dokážu efektívne ničiť vojenské vybavenie, tanky,“ povedal Viktor Nazarov, poradca bývalého ukrajinského najvyššieho generála Valerija Zalužného. "Ale nemôžete zničiť obranné línie pomocou dronov," dodal. „Keď má nepriateľ prevahu päť ku jednej, čo sa týka striel, môže zaútočiť. Keď dosiahne pomer desať ku jednej, môže uspieť,“ obáva sa Nazarov.

Ukrajine chýbajú vojaci

Ukrajine chýbajú státisíce vojakov. Niektoré úseky frontu musia chrániť doslova len pár ľudí. Široké používanie dronov podľa veliteľa ukrajinských síl na východe znamená, že obrnené vozidlo je zvyčajne zamerané a zničené do 30 minút. Jednotka pozostávajúca z ôsmich až desiatich vojakov má zvyčajne za úlohu brániť 100 metrov územia, povedal generál Jurij Ivanovyč Sodo. Dodáva však Ukrajina nemôže vždy postaviť celé jednotky.

Ukrajine hrozí prielom obrany:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

„Ak sú tam ale len dvaja vojaci, môžu brániť iba 20 metrov fronty. Okamžite vyvstáva otázka: Kto bude kryť zvyšných 80 metrov?“ popísal Sodol situáciu na fronte. Pomôcť doplniť stavy má nová ukrajinská mobilizácia. Ukrajinský parlament znížil odvodný vek z 27 na 25 rokov. Dôsledkom toho by sa mohlo na front dostať asi 50-tisíc vojakov. U vojakov na fronte sa medzitým skracujú intervaly pre odpočinok.

Degradovaná protivzdušná obrana

Inštitút pre štúdium vojny v špeciálnej správe uviedol, že velitelia čelia ťažkým rozhodnutiam, ako rozmiestniť protivzdušnú obranu. Systémy, ktoré dokážu zachytiť ruské rakety zamerané na ukrajinské mestá a infraštruktúru, sú tie isté, ktoré sú potrebné na udržanie ruských bombardérov pri zhadzovaní kĺzavých bômb. 

Ukrajine hrozí prielom obrany:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

"Rusi využívajú stiahnutie týchto systémov protivzdušnej obrany z predných línií, aby dosiahli pomalé, ale stabilné zisky na zemi," uviedol inštitút. Degradovaná ukrajinská protivzdušná obrana tiež umožnila Rusku dosiahnuť väčší úspech pri zameriavaní sa na kritickú infraštruktúru

Viac o téme: Vojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu