Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

Julija Navaľná pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne
Julija Navaľná pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne (Zdroj: TASR/AP/Ebrahim Noroozi)

BERLÍN - Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v piatok v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku". Informovala o tom agentúra Reuters.

Počas ďakovnej reči Julija Navaľná opätovne potvrdila svoj záväzok podporovať slobodu médií a pokračovať v práci svojho zosnulého manžela. Potvrdila aj svoje odhodlanie dosiahnuť, aby "Rusi, ktorí stoja proti (prezidentovi Vladimirovi) Putinovi a proti vojne, mali prístup k necenzurovaným informáciám, ktorým môžu veriť a zdieľať ich". Opäť vyjadrila svoje presvedčenie, že podiel na smrti jej manžela vo väzení má aj Putin.

archívne video

SaS navrhuje uznesenie, ktorým má NR SR žiadať vyšetrenie smrti Navaľného (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Navaľná prevzala prestížnu cenu

Organizátorom každoročného politického a ekonomického summitu pomenovanom po nemeckom politikovi Ludwigovi Erhardovi, v ktorého rámci Navaľná prevzala prestížnu cenu, je Weimer Media Group (WMG). Cenu Media Freedom Prize založili vydavatelia skupiny Christiane Goetz-Weimerová a Wolfram Weimer. Ocenenie sa udeľuje osobnostiam verejného života, ktoré sa mimoriadne angažovali v boji za slobodu názoru, politický dialóg a demokraciu.

Navaľná pracuje na knihe svojho manžela

V roku 2023 sa nositeľom tejto ceny stal ruský opozičný politik Garry Kasparov. Predtým ju získal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i sovietsky exprezident Michail Gorbačov. V nedávnom rozhovore pre magazín Time Navaľná prezradila, že po útoku na blízkeho spolupracovníka svojho manžela - Leonida Volkova žijúceho v exile v Litve - si najala osobného strážcu. Volkov pri útoku kladivom utrpel vážne zranenia.

Navaľná momentálne pracuje na finalizácii rukopisu manželových pamätí, ktoré pod názvom Patriot (Vlastenec) vyjdú 22. októbra vo vydavateľstve Knopf v USA. V ten istý deň bude uvedená aj v ďalších krajinách. Kniha ponúka komplexný opis Navaľného života, aktivizmu, oddanosti ruskej demokracii a "odhodlania bojovať proti diktatúre – boju, za ktorý dal všetko, vrátane svojho života," uvádza sa v tlačovej správe vydavateľstva.

Viac o téme: RuskoAlexej NavaľnyjJulija NavaľnáCena za slobodu médií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu