Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

V tejto chorvátskej destinácii si príde každý na svoje – ISTRIA otvára brány už pred letnou sezónou!

Rovinj. Advertoriál Zobraziť galériu (11)
Rovinj. (Zdroj: Croatia.hr)

ISTRIA - Iba šesť hodín cesty autom od slovenských hraníc sa nachádza ideálne miesto pre vašu dovolenku. Či už hľadáte pokoj na čistých plážach, históriu starobylých miest, alebo aktívny oddych s dávkou adrenalínu, Istria, západný poloostrov Chorvátska, naplní očakávania každého cestovateľa.

Sezóna v Chorvátsku práve štartuje a ak sa chystáte urobiť si letnú dovolenku v predstihu, robíte dobre, pretože práve v tomto období vystihnete ešte ideálny čas bez preplnených pláží a mestečiek. Zároveň je počasie s dennou teplotou okolo 26 stupňov ideálnym obdobím pre výlety a spoznávanie tejto perly Jadranu. Ponúkame vám preto niekoľko tipov na nádherné pláže s Modrou vlajkou, najobľúbenejšie letoviská, ale aj športové aktivity a zážitky, ktoré tu môžete zažiť.

Pre športovcov, aktívne typy a dobrodružné povahy 

Cyklistika

Cyklistika je dnes čoraz viac populárnym športom, nielen medzi vrcholovými športovcami, ale aj medzi tými rekreačnými. A čo tak vziať bicykle a vydať sa na trasy popri pobreží Jadranského mora? Presne tak môžete skĺbiť aktívnu dovolenku a zažiť tak nezabudnuteľné a autentické zážitky. Parenzana, 78 km dlhá cyklotrasa má prehľadné rozdelenie podľa náročnosti, nájdete tu aj úseky, ktoré zvládnete s deťmi. Popri bicyklovaní môžete navštíviť krásne miesta tohto regiónu: najstarší maják Jadranu, ktorý bol zároveň prvým majákom v Európe, tzv. Maják lásky, ďalej Umag, mesto tenisových turnajov, Novigrad s pevnosťami, ústie rieky Mirna do mora a ďalšie historické mestečká, ktorých je tu neúrekom.

Cyklistika - Aréna Pula
Zobraziť galériu (11)
Cyklistika - Aréna Pula  (Zdroj: Ivan Šardi)

Jazda na koňoch

Kedysi územie Chorvátska obývali aj divoké kone, dnes by ste ich už hľadali márne. Avšak ak milujete kone, nemusíte sa ich vzdať ani na dovolenke. Ak je vaším snom sadnúť si na koňa a prejsť sa s ním po mori, na Istrii si môžete tento sen splniť. Výlet na koni je úžasným zážitkom bez ohľadu na to, či ste ostrieľaným jazdcom, alebo nemáte s koňmi žiadne skúsenosti. V takom prípade vám pomôžu skúsení inštruktori.  

Vodné živle si prídu na svoje

Juh Istrie, ktorý obmýva tyrkysové more a zlaté pláže, je ideálnym miestom na objavovanie podmorského života. Pôsobivé skaly a panensky čisté more nájdete na myse Kamenjak, ktorý sa ťahá po Medulinskej riviére južne od mesta Pula. Okrem potápania si tu môžete užiť aj plávanie na kajakoch či surfovanie na vlnách. Práve Kamenjak je jednou z troch špičkových chorvátskych oblastí pre windsurfing. Členité skalnaté pobrežie vytvorilo krásne jaskyne, najznámejšia z nich, Kolombarica je vysoká až 10 metrov. Odvážnejšie povahy môže v tejto oblasti skákať zo skál a preskúmať tak vnútro jaskýň a tunelov.

Kajak - Malá Kolombarica - Jaskyňa Kamenjak.
Zobraziť galériu (11)
Kajak - Malá Kolombarica - Jaskyňa Kamenjak.  (Zdroj: Brotherside)

Pre romantické duše, vášnivých obdivovateľov histórie, architektúry a atmosféry starobylých uličiek    

Istria má svoje osobité čaro vďaka vplyvom okolitých štátov, ktoré tu zanechali kultúrne dedičstvo. Dlhý čas bolo jej územie pod benátskou nadvládou, ktorá ovplyvnila miestnu architektúru. Preto sú istrijské mestá zaujímavé svojimi úzkymi uličkami, romantickými námestiami a výraznou stredomorskou atmosférou.

Rovinj

Toto prístavné mesto pripomína Benátky, zrejme preto, že pod ne kedysi spadalo. Rušný prístav, krásne uličky a množstvo obchodíkov, kaviarní a reštaurácií sa postarajú o plnohodnotný program. Turisti považujú toto mesto za klenot Chorvátska, mnoho z nich tu dokonca zostáva žiť, alebo sa sem pravidelne vracajú. Toto mesto je známe aj neutíchajúcim kultúrnym životom, koná sa tu mnoho festivalov, koncertov a iných podujatí. Na najvyššom bode mesta sa nachádza kostol sv. Eufémie, kde sa vám naskytne krásny výhľad na mesto.

Batana Rovinj - pamiatka UNESCO.
Zobraziť galériu (11)
Batana Rovinj - pamiatka UNESCO.  (Zdroj: Julien Duval)

Pula

Je historickým centrom Istrie. Uprostred mesta sa nachádza „dvojička“ Kolosea – miestny amfiteáter, do ktorého sa v čase jeho najväčšej slávy zmestilo až 20-tisíc divákov. Zaujímavé expozície sa konajú aj v historickom a námornom múzeu, ktoré vyčnieva aj svojou architektúrou. Rimania tu zanechali aj Chrám sv. Augusta či Herkulesovu bránu. Skrátka, na každom kroku v Puly dýcha dávna história.

Aréna Pula.
Zobraziť galériu (11)
Aréna Pula.  (Zdroj: Julien Duval)

Poreč

Historické mesto s príjemnou atmosférou a pohostinnými ľuďmi, ktorí sa o vás s radosťou postarajú. Nádherné mozaiky a byzantskú architektúru môžete vidieť v Eufráziovej bazilike. Za výhľadmi sa oplatí ísť na vrchol porečskej starej pevnosti. Ideálnym miestom na večerné prechádzky je nábrežná promenáda, kde si vychutnáte nielen morský vánok, ale aj chutnú chorvátsku zmrzlinu.

Eufrazijova bazilika v zozname UNESCO - Poreč.
Zobraziť galériu (11)
Eufrazijova bazilika v zozname UNESCO - Poreč.  (Zdroj: Julien Duval)

Motovun

Motovun je krásne horské mestečko vo vnútrozemí so stredovekými hradbami a nekonečnými výhľadmi, preto si pripravte silné nohy a miesto na fotky v telefóne. 

Motovun - Istria.
Zobraziť galériu (11)
Motovun - Istria.  (Zdroj: Zoran Jelača)

Pre plážových nadšencov, moreplavcov a milovníkov priezračne čistého mora

Istria ponúka najčistejšie pláže v Chorvátsku, mnohé z nich získali Modrú vlajku – ocenenie za najlepšiu kvalitu vody a služieb. Väčšinu pobrežia tvoria skalnaté či kamienkové pláže, ktoré o to viac prispievajú k čistote vody. V každom letovisku však nájdete aj pláž s pozvoľným vstupom do mora, ktoré ocenia najmä rodiny s deťmi. V Meduline a Umagu sú dokonca aj pieskové pláže.

Gelebove skaly - Istria.
Zobraziť galériu (11)
Gelebove skaly - Istria.  (Zdroj: Aleksandar Gospić)

Havajka – pláž pomenovaná podľa Havajských ostrovov, na ktoré sa vďaka tyrkysovej vode a malebnej skalnatej kulise podobá. Je maličká, má len 30 metrov, avšak pred vypuknutím hlavnej sezóny sa ju určite oplatí navštíviť.
 

Njive – jedna z najkrajších zátok v Chorvátsku sa nachádza na juhu, priamo v prírodnej rezervácii Mys Kamenjak a je obklopená magickými skalnatými útvarmi.
 

Lone Bay – kamienková pláž s idylickou stredomorskou atmosférou v Rovine, kde vám borovicové lesy poskytnú príjemný chládok.
 

Zambratija – piesočnatá pláž v Umagu ponúka pokoj nielen pre rodiny s deťmi a aj napriek tomu, že je jedna z mála piesočnatých, nebýva veľmi preplnená ani počas sezóny.
 

Girandella – je plážou ako z katalógu v letovisku Rabac, niet divu, bola taktiež ocenená Modrou vlajkou. Biele kamienkové zátoky sa tiahnu jej celý pobrežím.
 

Sv. Andrea – je taktiež obľúbenou plážou v meste Rabac s betónovými platňami pre všetkých, ktorí milujú opaľovanie a osvieženie v čistučkej vode.
 

Valbandon – je pláž v obľúbenom letoviku Fažana, ktorá je ideálna aj pre rodiny s deťmi. Aj počas najväčšej sezóny si tu každý nájde svoje miesto.
 

Cyklónová pláž - malebná plážová scenéria tohto miesta vás uchváti nielen tyrkysovou vodou, ale aj nádhernou jaskyňou, do ktorej sa dá dostať kajakom či nafukovačkou.
 

Mulini – sa nachádza neďaleko starobylého Rovinju a susedí s lesoparkom, čo jej dodáva pravú stredomorskú atmosféru. More je tu pokojné, vhodné na šnorchlovanie.

Tieto miesta si nenechajte ujsť

Oproti letoviku Fažana sa rozprestiera súostrovie Brijuni, ktoré je národným parkom. Tvorí ho 14 ostrovčekov, na ktoré sa viete dostať loďou. Ak budete mať šťastie, môžete počas krátkej plavby uvidieť aj nádherné delfíny.
Zážitkom pre vás bude aj plavba po Limskom kanáli, nazývanom aj Limský fjord. Ide o majstrovské dielo prírody – vápencový kaňon rieky Pazinčica s trblietavou tyrkysovou vodou, ktorý si získa vaše srdcia pokojnou atmosférou. V jeho okolí sa nachádza aj bohatá ponuka miestnej gastronómie.

Limský kanál.
Zobraziť galériu (11)
Limský kanál.  (Zdroj: Julien Duval)

Zažite Chorvátsko a pozrite si viac o tejto nádhernej krajine!

V tejto chorvátskej destinácii
V tejto chorvátskej destinácii
 (Zdroj: Croatia.hr)

Advertoriál pripravený v spolupráci s Croatia.hr.

Viac o téme: DovolenkaChorvátskoIstriaNatív
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu