Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Chorvátsku sa konajú voľby! Zvíťazila Plenkovičova strana, naznačil exit poll

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Darko Bandic)

ZÁHREB - Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Informuje správa agentúry HINA.

Pravicové Hnutie za vlasť má podľa exit pollu 13 mandátov, koalícia ľavicových zelených strán pod vedením strany Môžeme!, ktorá vládne v Záhrebe, mohla získať 11 kresiel a konzervatívna strana Most deväť. 

archívne video

Tlačová konferencia strany Demokrati k vylepeným bilboardom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu zrejme prekonali ešte ďalšie tri strany, ktoré majú v rozmedzí od jedného do dvoch mandátov. Volebné miestnosti sa zatvorili o 19.00 h a Štátna volebná komisia začne zverejňovať priebežné výsledky od 21.00 h. Agentúra APA informovala, že dve a pol hodiny pred zatvorením volebných miestností dosiahla volebná účasť 50,6 percenta, čo bolo o 16,6 percentuálneho bodu viac než pred štyrmi rokmi.

V Chorvátsku sa konajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Darko Bandic)

Viac o téme: VoľbyChorvátskoExit poll
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu