Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate: Má ísť o súčasť koordinovanej akcie

Demonštranti protestujúci proti prebiehajúcej vojne v Gaze
Demonštranti protestujúci proti prebiehajúcej vojne v Gaze (Zdroj: SITA/AP/Brontë Wittpenn/San Francisco Chronicle)

LOS ANGELES - Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje správa agentúry AFP.

Zábery z výšky ukazovali celý úsek mostu preplnený dopravou v jednom smere, zatiaľ čo jazdné pruhy v opačnom smere boli prázdne. Demonštranti, ktorí dopravu blokovali, držali transparent s nápisom "Zastavme svet pre (Pásmo) Gazy".

archívne video

Na protivládny protest v Budapešti organizovaný Magyarom prišli tisíce ľudí (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

AFP vo svojej správe citovala protestnú skupinu A15 Action, ktorá na svojej webovej stránke uvádzala, že 15. apríla koordinuje blokádu viacerých miest na znak solidarity s Palestínčanmi a apelovala na ľudí, aby sa k tejto medzinárodnej akcii pridali. "V každom meste identifikujeme a zablokujeme hlavné dopravné uzly, pričom sa zameriame na miesta výroby a obehu s cieľom spôsobiť čo najväčší dopad na ekonomiku," píše sa na stránke.

Zablokovali aj diaľnicu

Denník The Times of Israel informoval, že propalestínski demonštranti zablokovali aj diaľnicu vedúcu k trom terminálom O'Hareovho medzinárodného letiska v Chicagu, jedného z najvyťaženejších letísk v USA. Jeden z organizátorov protestu neskôr potvrdil, že išlo o súčasť "ekonomickej blokády, ktorej cieľom je oslobodiť Palestínu". O'Hareovo letisko na sociálnej platforme X upozornilo cestujúcich, aby využili alternatívnu formu prepravy, pretože cestovanie autom sa v pondelok ráno výrazne oneskorilo v dôsledku protestu.

Podľa izraelského spravodajského portálu sa na sociálnych sieťach objavili videá, na ktorých niektorí cestujúci vystúpili z vozidiel a s batožinou kráčali popri diaľnici. Prevádzka na chicagskom letisku však podľa oddelenia miestnej leteckej dopravy pokračovala v takmer štandardnom režime s meškaniami pod 15 minút.

Viac o téme: DopravaDemonštrantiHamasGolden Gate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu