Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zvrat na Blízkom východe! Moslimské Jordánsko zradilo Irán: Drony zostreľovala stíhačkou aj princezná

Jordánska princezná Salma (23) na svojej prvej misii ako bojová pilotka. Bola súčasťou konvoju, ktorý prepravoval humanitárnu pomoc do Pásma Gazy.
Jordánska princezná Salma (23) na svojej prvej misii ako bojová pilotka. Bola súčasťou konvoju, ktorý prepravoval humanitárnu pomoc do Pásma Gazy. (Zdroj: X/amuse)

AMMÁN - Víkendový útok Iránu na Izrael posunul nepokoje na Blízkom východe do úplne novej roviny. Mal to byť prvý priamy útok islamskej republiky na Izrael. Na židovský štát bolo vypustených 170 dronov, 30 riadených striel a 120 balistických rakiet. Pomoc prišla od Veľkej Británie, Francúzska a Jordánska, pričom posledný spomenutý spojenec mal vyslať do boja aj kráľovskú krv.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Počas víkendového útoku Iránu na Izrael (sobota 13. apríla), vniklo do vzdušného priestoru židovského štátu takmer 200 bezpilotných lietadiel. Pomoc poskytli okrem Veľkej Británie a Francúzska aj Jordánsko. Miestne spravodajské agentúry sa domnievajú, že do vzduchu vzlietla aj členka jordánskej kráľovskej rodiny. 

Princezná Salma 

Jordánsko vyhlásilo, že sa "nachádza v najvyššej vojenskej pohotovosti", pričom "je pripravené zostreliť akékoľvek iránske lietadlo alebo dron, ktoré naruší jeho vzdušný priestor". Informuje o tom The Times of Israel. 

Do bojov sa mala zapojiť aj dcéra jordánskeho kráľa Salma (23), ktorá je po kráľovi Abdalláhovi II. (62) a korunnom princovi Husajnovi (29), treťou pilotkou v rodine. Salma je absolventkou vojenskej akadémie v anglickom Sandhurste (2018), pričom získala hodnosť podporučík. Po ďalšom výcviku v roku 2020 sa stala prvou ženskou pilotkou v jordánskej armáde. Okrem toho má bakalársky titul aj z kalifornskej univerzity USC. 

Prvá misia  

Len tri mesiace po štúdiách už sedela Salma v bojom lietadla, keď sprevádzala konvoj so zásobami do nemocnice v Pásme Gazy. O súčasných bojoch panovnícka rodina mlčí. Kráľovský dvor nevydal žiadne oficiálne stanovisko, aby sa princezná nestala terčom ďalších útokov. Tie sa už mimochodom odohrali. Zábery použité z jej misie v pásme Gazy použili v súvislosti so zostrelením šiestich iránskych dronov. Ako však opakujeme, kráľovská rodina nič také nepotvrdila. 

Vysoký bývalý podplukovník amerického letectva sa pre nemecký BILD vyjadril o možnom zapojení princeznej do bojov: "Tento útok z Iránu neprišiel s najnebezpečnejšími útočnými systémami. Spojenecké sily zachytili všetky vypustené drony aj rakety. V takomto prípade teda môžeme predpokladať, že jordánske letectvo podstúpilo to riziko a umožnilo princeznej pilotke zúčastniť sa priamych bojov. Mohla si tak spraviť meno bez toho, aby bola vystavená vážnemu nebezpečenstvu."

Chránilo svoju severenitu

Jordánsko sa zapojilo do bojov proti Iránu hlavne aby ochránilo svoje územie a vzdušný priestor. "Primárne nebránilo Izrael, ale svoje hranice," uviedla analytička Irena Kalhousová. Jordánsko definuje Irán ako bezpečnostné riziko a hrozbu pre vlastnú stabilitu.  

Počas protiútoku dokonca Jordánsko vpustilo do svojho vzdušného priestoru lietadlá izraelského letectva. "Potrebovali sme sa vysporiadať s tým, čo prichádza. Museli sme sa otočiť východne od Izraela. Bolo to koordinované," uviedlo izraelské letectvo pre NBC. Išlo možno o prvú spoločnú vojenskú akciu týchto dvoch krajín. Izrael a Jordánsko mali koordinovať americké sily v oblasti. Pentagon doplnil, že pri odrazení iránskeho útoku pomáhali aj americké bojové lode zakotvené v Stredozemnom mori.    

Viac o téme: Irán útok JordánskoBlízky východIzrael vo vojnePrincezná SalmaJordánska princezná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu