Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putinov priateľ Lukašenko prehovoril: Prezradil tajomstvo Kremľa z ukrajinského frontu

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

MINSK - Odhalil Alexandr Lukašenko príliš veľa? Bieloruský vládca chcel vysvetliť, prečo sa jeho krajina oficiálne nezúčastňuje na vojne Vladimira Putina na Ukrajine. Hovoril však aj o obavách Kremľa z frontu.

Vladimir Putin vedie vojnu proti Ukrajine už viac ako dva roky. Vládca Bieloruska Alexander Lukašenko stojí pevne po boku vodcu Kremľa. Počas invázie vo februári 2022 využili moskovskí vojaci aj bieloruské územie ako priestor na zoradenie armády. Teraz Lukašenko vysvetlil, prečo oficiálne nepodporuje svojho najbližšieho spojenca. Podľa 69-ročného muža by účasť Bieloruska „hrala do karát NATO“.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 781 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Rozmiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku a dohoda podpísaná v januári o upevnení užších ekonomických vzťahov s Moskvou, na ktorej podporu sa Lukašenko spolieha, vyvolali špekulácie, že Minsk by mohol hrať na Ukrajine väčšiu úlohu.

Lukašenko však nedávno novinárom v bieloruskej tlačovej agentúre Belta o zasiahnutí do vojny na Ukrajine povedal, že „taká potreba nie je a nebude“. Je za tým však čistá putinovská propaganda. Podľa Lukašenka NATO „vsadí všetko na to“, aby zabezpečilo, že Bielorusko bude „vtiahnuté“ do ukrajinskej vojny.

Lukašenko odhalil skutočný dôvod, prečo sa nezapojí do vojny

Ďalšou vetou však Alexander Lukašenko možno odhalil skutočný dôvod, prečo Bielorusko nevstúpilo do vojny. Bude to však v Kremli dobre prijaté? Vstúpiť do vojny na strane svojho priateľa Putina by znamenalo, že front sa jedným ťahom predĺži o tisíce kilometrov. Lukašenko analyzuje: "Ak vstúpime do vojny, musíme tento front uzavrieť. Môžeme to urobiť? Nemôžeme."

Lukašenko pokračoval: "Keby sme sa zapojili do bojov, nič by to nezmenilo. Oni (Ukrajina, pozn. red.) zablokovali hranicu. Ukrajina ju zamínovala a nasadila 120 000 vojakov," pokračoval. Informácie v súčasnosti nie je možné nezávisle overiť.

Viac o téme: Vladimir PutinUkrajinaAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu