Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Iránska vyhrážka Izraelu je skutočná, informuje Biely dom: Prezident Biden očakáva útok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

WASHINGTON - Iránske vyhrážky odvetou proti Izraelu po útoku v Sýrii, kde prišli tento mesiac o život dvaja iránski generáli, sú stále "skutočné" a "živé", oznámil v piatok Biely dom. Informácie sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

"Stále pokladáme možnú vyhrážku Iránu za skutočnú, za živú," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby novinárom. Irán sa zaprisahal, že podnikne odvetu za minulotýždňový útok na svoj konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zahynuli poprední predstavitelia iránskej armády – hoci Teherán predstaviteľom USA jasne povedal, že akákoľvek odveta "nebude eskalovať" situáciu.

K útoku môže dôjsť buď dnes alebo zajtra

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) napísal, že Izrael sa pripravuje na "priamy" útok z Iránu už v piatok alebo v sobotu. WSJ sa odvolal na osobu "oboznámenú s touto záležitosťou". Osoba, ktorej dalo informácie iránske vedenie, však podľa denníka povedala, že Irán o plánoch diskutuje, ale rozhodnutie o útoku ešte nepadlo. Denník WSJ tiež uviedol, že útok by sa mal odohrať v rámci hraníc Izraela, a nie mieriť na izraelské záujmy inde vo svete.

Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok vyhlásil, že Izrael a Spojené štáty "stoja plece pri pleci" a takto čelia vyhrážke Iránu. Povedal to po rozhovoroch s veliteľom regionálneho Centrálneho velenia amerických ozbrojených síl Michaelom Kurillom. "Naši nepriatelia si myslia, že môžu rozdeliť Izrael a Spojené štáty, ale pravdou je opak – iba nás zbližujú a posilňujú naše vzťahy," uviedol Galant v oznámení po tom, čo s Kurillom diskutovali o vyhrážke Iránu, že podnikne odvetný útok za smrtiaci nálet na konzulát v sýrskom Damasku. Všeobecne sa útok na konzulát pripisuje Izraelu.

Ministerstvo vyzvalo českých občanov, aby opustili Irán

České ministerstvo zahraničných vecí v piatok odporučilo občanom ČR, aby pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu necestovali do Iránu. Tých, ktorí sa v krajine nachádzajú, vyzvalo na jej opustenie. TASR sa odvoláva na správu portálu Novinky.cz.

"Ministerstvo zahraničných vecí eviduje významný počet prípadov, keď boli občania členských štátov EÚ v krajine zadržaní, vyšetrovaní, prípadne aj trestne stíhaní na základe umelo vykonštruovaných podozrení či obvinení. Podľa hodnotenia ministerstva ostáva riziko ďalších podobných incidentov významné a vzťahuje sa aj na občanov ČR," upozornilo ministerstvo. Ministerstvo ďalej odporúča vyhnúť sa miestam, kde sa zhromažďuje viac ľudí. Zároveň radí obmedziť zaznamenávanie si demonštrácií, príslušníkov bezpečnostných zborov a vládnych budov.

USA posielajú na Blízky východ posily, majú obavy z útoku Iránu

Spojené štáty v piatok oznámili, že posielajú posily na Blízky východ. Zvyšujú sa totiž obavy, že Irán by mohol čoskoro podniknúť útok na Izrael. Informácie sme prevzali z tlačovej agentúry AFP. "Presúvame do regiónu ďalšie materiály, aby sme posilnili regionálne odstrašujúce prostriedky a zvýšili ochranu amerických síl," uviedol predstaviteľ amerických ozbrojených síl vo Washingtone, ktorý je kľúčovým spojencom Izraela.

Taliansko pre obavy o útok na Izrael vyzvalo Irán na zdržanlivosť

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani v piatok telefonicky apeloval na svojho iránskeho náprotivka Hosejna Amíra Abdollahjána, aby Irán zachoval zdržanlivosť a umiernenosť. Objavili sa totiž obavy, že Teherán a ním podporované ozbrojené skupiny môžu čoskoro zaútočiť na Izrael v odvete za nedávny nálet na iránsky konzulát v Sýrii, informuje agentúra AFP. "Nemôžeme riskovať eskaláciu v takejto mimoriadne nestabilnej fáze. Všetci regionálni aktéri musia preukázať zodpovednosť," uviedol Tajani vo vyhlásení. Podobné výzvy smerované na krajiny na Blízkom východe predtým vydali aj Británia, Nemecko či Rusko. USA a ČR tiež vydali výstrahy pred cestovaním do Iránu.

K útok na budovu iránskeho diplomatického zastúpenia v sýrskom meste Damask došlo 1. apríla. O život pri ňom prišlo sedem členov elitných iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Irán tento útok pripísal Izraelu a prisľúbil mu zaň odvetu. Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu varoval, že Izrael musí byť a bude za tento útok potrestaný. Teherán však predstaviteľom USA jasne povedal, že akákoľvek odveta "nebude eskalovať" situáciu.

Biden očakáva, že Irán zaútočí na Izrael

Prezident USA Joe Biden v piatok vyhlásil, že podľa jeho očakávania sa Irán pokúsi zaútočiť na Izrael v krátkom čase a bude to odveta za úder v Sýrii. Biden však klerikálny štát varoval, aby nezaútočil. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP. "Nechcem dávať zaručené informácie, ale podľa môjho očakávania to bude skôr než neskôr," povedal Biden novinárom. Na otázku, aký má odkaz pre Irán ohľadne útoku na Izrael, Biden povedal: "Nerobte to." "Sme oddaní obrane Izraela, budeme Izrael podporovať, budeme pomáhať Izrael brániť a Irán nebude úspešný," vyhlásil americký prezident.

Viac o téme: ČeskoIránBiely domIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu